Chocoprins

vrijdag 4 november 2011 door: Jos Swanenberg

Nog heel even en dan is het weer d'n Elfde van d'n Elfde, dit jaar zelfs nog eens "van d'n Elfde": 11-11-11. De voorbereidingen voor carnaval zijn al weer in volle gang. Dat het nieuwe seizoen volgende week weer officieel wordt ingeluid, betekent helaas dat prins Marlon d'n Uurste zijn steek zal doorgeven aan een nieuwe prins. Want Marlon is een bijzondere prins en een bijzonder mens.

Marlon Kicken uit Aarle-Rixtel was al wel bekend als stand up comedian; hij won immers verschillende prijzen waaronder de Comedy Award in 2009. Hij is aangesloten bij Comedy Train, waar Jan Jaap van der Wal, Hans Teeuwen en Theo Maassen zo'n beetje de baas mogen spelen, en hij is 'eerste zwarte tonprater van Nederland'. Maar sinds vorig jaar mag Kicken tevens als Prins Carnaval over Ganzegat heersen.

Een plaatselijke carnavalsvereniging maakte een lied voor de Prins die zichzelf graag Chocotoff d'n Uurste gedoopt had maar toch gewoon Marlon moest blijven (het is zo al gek genoeg, moeten ze in Ganzegat gedacht hebben): "Kiek hai is dun uurste prins zo zwart als roet. Heb mar ginne skrik hai mènt het heus wel goed."


Kicken wisselt tijdens voorstellingen regelmatig naar zijn Brabantse dialect, wat hij ook van nature spreekt. De van oorsprong Antilliaanse cabaretier werd namelijk al als baby geadopteerd en kwam zo in Aarle-Rixtel terecht.

Momenteel speelt Kicken met Yvonne Gijsbers en schrijver Wim Daniëls in een reeks van theatervoorstellingen onder de titel 'Een ons komma's'. De absurdistische voorstelling wordt volledig in het Brabantse dialect gespeeld en trekt volle zalen in Aarle-Rixtel en omgeving, in deze voor theaters toch erg moeilijke tijden. Dialect is dicht bij huis en dat blijft schijnbaar toch aantrekken.reactiesDialect 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon