Knippenbergprijs 2011 uitgereikt

zondag 27 november 2011 door: Theo Cuijpers

Zaterdag 12 november 2011 werd voor de vierde keer de Knippenbergprijs uitgereikt. Dat gebeurde in Deurne - de prijswinnaar van vorig jaar kwam daar vandaan - en thema voor dit jaar was 'erfgoed en landschap'.

De Knippenbergprijs had de eerste jaren misschien nog niet de aandacht die het verdiende, maar dat is dit jaar duidelijk anders. Maar liefst 22 projecten of personen hadden zich aangemeld. Dat zal gelegen hebben aan de toegenomen bekendheid van de prijs, misschien ook aan het thema, of nog waarschijnlijker een combinatie van die twee. 

In elk geval had dit jaar de jury de handen vol, niet alleen vanwege het aantal, maar ook aan de kwaliteit van de inzendingen. 

Uiteindelijk zijn er drie genomineerden uitgerold:

  • Het project voor het herstel van de West-Brabantse waterlinie tussen Steenbergen en Bergen op Zoom.
  • Tweede genomineerde was Marius Grutters uit Vierlingsbeek, die zich heeft ingezet voor het herstel en de kennis over de maasheggen.
  • Derde genomineerde en uiteindelijke winnaar was de Federatie van Stichtingen Behoudt Langstraatspoorbruggen.
    Dit samenwerkingsverband van allerlei plaatselijke groeperingen uit het hele gebied van de Halve Zolenlijn heeft ervoor gezorgd dat mooie spoorwegarchitectuur is behouden en dat die voor fietsers en wandelaars toegankelijk is gemaakt. Dat die spoorbruggen door interessante natuurgebieden lopen maakt het behoud van de bruggen dubbel interessant.

Felicitaties voor alle genomineerden, maar natuurlijk in de eerste plaats voor de Langstraatspoorbruggen. Zo gauw het weer voorjaar wordt, gaan we daar een fietstocht maken. Met dank aan de Stichting Federatie Behoudt Langstraatspoorbruggen, een hele lange naam, maar het gaat ook om een lange spoorlijn helemaal van Geertruidenberg tot Den Bosch met heel veel bruggen.

Voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem overhandigt de cheque behorende bij de prijs aan de winnaar (foto: Janique Huijbregts).

 reactiesCultuurhistorie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon