Kom maar op met de 'breuro'!

vrijdag 16 december 2011 door: Jurgen Pigmans

Iedere week valt de euro en iedere week wordt ie weer gered. Zo sukkelen we al maanden door, wachtend op een echte oplossing. Of een echt einde. Mocht dat laatste ooit daadwerkelijk komen, dan weet ik een uitweg: de ‘breuro’!

Het gesteggel over die ene Europese munt houdt maar niet op. We zijn nu bijna zo ver, dat ieder statement dat de regeringsleiders gezamenlijk naar buiten brengen, direct met scepsis en cynisme wordt ontvangen. Het gevoel ontstaat dat de euro wel moet vallen.

Mocht dat gebeuren, dan geen nood. Het Europa van de toekomst is volgens Europese bestuurders een ‘Europa van de regio’s’. Daarin zijn de huidige natiestaten verdwenen. Dat nieuwe Europa wordt dan gevormd door streken als Catalonië, Baskenland en Beieren. En in dat Europa is ongetwijfeld ook plek voor Brabant.

De 'Euro-Brabo-regio' anno nu. (tekening: N. McCarthy)Het nieuwe Europese Brabant bestaat dan logischerwijs niet alleen uit het Nederlandse noorden, maar ook uit de zuidelijke Belgische delen: de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een regio die getuigt van historisch bewustzijn, die over landsgrenzen heenkijkt, die zelfs tweetalig is. Veel Europeser krijg je het niet!

Dat nieuwe Europa zonder euro is vermoedelijk nog niet direct een socialistisch paradijs; we zullen hoogstwaarschijnlijk nog steeds voor dingen moeten betalen. De oplossing om twee muntzones in te voeren, eentje voor het noorden en eentje voor het zuiden, zal ook niet werken. Een neuro en een zeuro zijn niet regionaal genoeg.

Daarom gaan we dus terug naar lokale betaalmiddelen. De Hollanden betalen voortaan met de ‘heuro’, Friesland en Oost-Friesland gaan over op de ‘freuro’, beide Limburgen mogen rondsjouwen met hun ‘leuro’ en de Schotten kunnen zich eindelijk definitief afscheiden van de Engelsen en hun ‘scheuro’ invoeren.

Betalen we binnenkort met de 'breuro'?En Brabant? Brabant krijgt uiteraard de ‘breuro’. Als Brabanders zijn we immers met meer personen dan huidige eurogebruikers als de Finnen en de Denen. De Euro-Brabo-regio telt namelijk bijna zeven miljoen inwoners; Finland heeft er iets meer dan vijf miljoen en de Ierse Republiek ruim vierenhalf. Ook de Denen, Slowaken en Kroaten halen het Brabantse inwoneraantal niet.

Dus kom maar op met de breuro! Het ontwerp ligt al klaar, overgehouden aan het tweehonderdjarige provinciefeest in 1996: een mooie munt met een pronte poffer!

 

 

 

 reactiesCultuurhistorie Maatschappij 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon