Koninkrijk Brabant

dinsdag 18 oktober 2011 door: Jurgen Pigmans

Het koninkrijk Brabant ligt ondergronds. Niet dat het een koninkrijk van mijnwerkers of molmensen is. Het is een vorstendom van doden. Na de man met het kromme zwaard die in 1933 onder de Osse hei gevonden werd, is nu een tweede monumentaal graf ontdekt: dat van de Maasvorstin.

Het graf van deze vorstin werd gevonden op een voormalige akker nabij Natuurcentrum Slabroek, officieel op Udense grond. Slabroek ligt echter in de Maashorst, een natuurgebied dat Uden deelt met de gemeenten Landerd, Bernheze en Oss. Vandaar de gezamenlijke naam. De vondst zegt ook niet zoveel over de steden en dorpen die nu in dit deel van Brabant bestaan. De Maasvorstin lag namelijk al meer dan vijfentwintig eeuwen verstopt onder de grond. Toen ze werd begraven, had nog niemand van Brabant gehoord.

 

 

In die tijd was dit stukje Brabant heilige grond. De akker van de Maasvorstin bleek een compleet urnenveld te zijn, niet alleen met haar graf, maar ook met de graven van vele andere oer-Brabanders. Hetzelfde geldt voor het gebied aan de noordrand van de Maashorst, vlakbij het Osse vorstengraf. Daar zijn een paar jaar geleden nog meer prehistorische begraafplaatsen ontdekt. Het nabijgelegen knooppunt van de snelwegen A50 en A59 heet ook niet per ongeluk 'Paalgraven'.

Archeologen van de Universiteit Leiden tijdens de opgravingen in de Maashorst. (Foto: Archol/Richard Jansen)Boven al deze graven steken er twee uit. Die hadden zulk een rijkdom aan grafgiften, dat deze overledenen wel van groot aanzien geweest moeten zijn. Van koninklijke bloede dus. In ieder geval vorstelijk. De Osse vorst, met zijn vergulden zwaard en grootste grafheuvel van Nederland, heeft nu zijn Udense vorstin gevonden. Althans, dat willen wij als 21ste-eeuwse romantici graag geloven. Feit is wel dat beide personen elkaar mogelijk nooit gekend hebben, wellicht niet eens in dezelfde periode leefden. Bovendien weten we überhaupt niet zeker of de vondst nabij Slabroek van een vrouw of een man is geweest. Wellicht heeft de Osse vorst dus eigenlijk een mannelijke kompaan. Een prehistorisch homohuwelijk! Dat zou dan natuurlijk juist weer heel modern van ons zijn.

De huidige Maashorst is hoe dan ook een mooie streek. Dunbevolkt, rustiek landschap, prima voor 'onthaasters'. Ook een beetje geheimzinnig. Vol oude bossen, heidevelden, weilanden en weggetjes. Wat voor bodemschatten liggen daaronder nog verscholen? Het wachten is op de volgende vondst, op de troonopvolger van Brabants dodenrijk.

Wilt u de Udense vorst(in) zelf ontmoeten? Bezoek dan de tentoonstelling 'Vorst(in) van de Maashorst' in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.reactiesArcheologie Landschap 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon