Natuur en toerisme in Oisterwijk

woensdag 14 december 2011 door: Theo Cuijpers

Cover van het boek 'Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen' Geschiedenis van natuur en toerisme in Oisterwijk.Onlangs verscheen er het boek 'Ge wordt geïnviteerd naar Oisterwijk te komen' Geschiedenis van natuur en toerisme in Oisterwijk waar ik aan mee heb gewerkt. Een klus van de lange adem. Het was niet eenvoudig om voldoende auteurs te vinden om dit veelzijdige onderwerp van verschillende kanten te laten belichten. We zijn daar, denk ik, uiteindelijk wel in geslaagd.

Ons auteursclubje was veelzijdig samengesteld. Sommige ging het om de geschiedenis en zij doken in de archieven en andere meer om de natuur, waarbij hun kennis van planten en dieren heel goed van pas kwam. Verder blijkt persoonlijke betrokkenheid heel belangrijk te zijn. Een hoofdstuk over hotels en pensions in Oisterwijk werd geschreven door een nazaat van een de pensionhouders.

Op het laatst hebben we met een paar mensen nog heel hard gewerkt aan het bij elkaar zoeken van voldoende fotomateriaal. Een boek wordt niet gekocht op basis van de fraaie teksten, die ontdekken de mensen pas thuis, maar op basis van de plaatjes en de vormgeving.

Behalve dat we zelf veel werk hebben verricht, is er natuurlijk ook heel veel gebeurd door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk die het boek uitgeeft. Deze aan de Heemkundekring "De Kleine Meijerij" gelieerde stichting is erin geslaagd het subsidiegeld bij elkaar te scharrelen om de boekproductie mogelijk te maken voor een hele schappelijke prijs. Gelukkig zijn die subsidiemogelijkheden er. Zouden die er niet meer zijn dan wordt de productie van dergelijke boeken een stuk lastiger.

Bij de presentatie van het boek vertelde burgemeester Jansen hoe belangrijk ons boek voor de Oisterwijks gemeenschap is. Ik had daarvoor in mijn toespraakje verwezen naar Gemert. Ik vertelde dat ik eens tegen iemand uit Gemert zei dat die geschiedenis van Gemert toch wel heel erg interessant moest zijn, er was immers heel veel over geschreven. Hij zei mij kort en bondig dat het omgekeerd waar was: de geschiedenis was zo interessant omdat er zoveel over geschreven was. En daar moest ik over nadenken en hij had helemaal gelijk. Geschiedenis is overal de moeite waard, alleen hij moet ontdekt en beschreven worden. Daar zijn heel veel vrijwilligers mee bezig. En dat meestal allemaal voor niks.

Het mag niet zo zijn dat dit soort boeken niet meer verschijnen vanwege de bezuinigingen. Zoveel kosten die boeken niet, het gaat om kruimels. Het belang voor de gemeenschap, als brenger van identiteit en cohesie is zo groot dat die baten ruimschoots opwegen tegen de kosten van die kleine subsidies.reactiesNatuur Toerisme Subsidie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon