Natuur levert geld op

dinsdag 18 oktober 2011 door: Theo Cuijpers

Moergestelse BroekBegin 1913 kocht Natuurmonumenten haar tweede grote gebied in Nederland en het eerste in Brabant: de bossen en vennen van Oisterwijk. Daar heeft Oisterwijk heel veel geluk mee gehad. Verkaveling en nog erger ontginning werd voorkomen en die natuur heeft Oisterwijk, ook later, in economisch opzicht geen windeieren gelegd. Al die kopjes koffie en maaltijden en overnachtingen en biertjes hebben heel wat werkgelegenheid en welvaart opgeleverd. En de OZW-belasting zou de gemeente heel wat minder opbrengen als er geen bossen en vennen achter de huizen lagen.

Initiatief voor die aankoop kwam van de Oisterwijkse VVV, die voornamelijk bestond uit notabelen die de schoonheid van de natuur, maar ook het economische potentieel van het toerisme zagen. Later heeft Natuurmonumenten ook de Kampina aangekocht tussen Oisterwijk en Boxtel en zo ontstond een groot aansluitend natuurgebied met bossen, vennen en heide.

Het had allemaal nog veel mooier kunnen zijn. Naast die bossen, vennen en heide lag het Moergestelse Broek, een uniek moerasgebied. In 1929, het was crisis, werd op initiatief van de Moergestelse boeren besloten het broek te ontginnen. Er moest grond komen om monden te voeden, Nederland moest voor zichzelf kunnen zorgen, dat waren de argumenten om er stevig de schop in te zetten.

Nu rest een saai gebied, met ontginningsboerderijen, met hier en daar wat uitwassen van de bio-industrie. Hoeveel meer had Moergestel niet kunnen verdienen als ze er toen met hun vingers van hun Moergestels Broek waren af gebleven.

Opnieuw is het crisis en weer wordt het argument gebruikt dat vanwege de economie het wel wat minder kan met de natuur. Het verleden leert dat natuur geld oplevert. Het levert behalve schone lucht, biodiversiteit, recreatiemogelijkheden op korte afstand en onbetaalbaar genieten door heel veel mensen, ook geld op. Voor fietsenmakers en bed & breakfastexploitanten, voor kleinschalige geitenhouders en verkopers van luxe appartementen voor rijke senioren.

In crisistijd heeft men vaak de neiging verkeerde keuzes te maken. Angst wint het dan vaak van ratio. 1929 lijkt zich dan ook te herhalen met staatssecretaris Bleker in de rol van boerenleider van Moergestel.reactiesNatuur Landschap Toerisme 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon