Brabant in Amerika

donderdag 5 april 2012 door: Jurgen Pigmans

Amerikanen. Je hebt ze in alle soorten en maten (overigens meestal XXL) en ze zijn vaak erg trots op hun afkomst. De bekendste zijn ongetwijfeld de Native, African, Irish en Italian Americans. Toch is er nog een groep zeker vermeldenswaard: de ‘Brabants Americans’.

Officieel bestaan de Brabants Americans natuurlijk niet. Ze maken namelijk deel uit van de Dutch Americans. Zeker niet de grootste bevolkingsgroep binnen de Verenigde Staten, maar toch altijd nog goed voor zo’n 5 miljoen van de tegenwoordige Amerikanen. Deze categorie van Nederlandse afstammelingen heeft zelfs 5 van de tot dusver 44 presidenten geleverd.

Er is echter een plekje in dat immense land, waar je wel met recht kunt spreken van Brabants-Americans: Little Chute, Wisconsin. De inwoners van dat plaatsje stammen voor een groot deel af van emigranten die in de negentiende eeuw hun Brabantse thuisland verlieten en hun geluk gingen zoeken in de Nieuwe Wereld.

De grote motivator was in dit geval Theodoor van den Broek. Deze katholieke geestelijke wist enkele honderden Brabanders zo ver te krijgen de grote en definitieve overtocht te maken en zich te vestigen in de VS. Daar bleven ze braaf bij elkaar wonen en zo werd Little Chute een katholieke enclave te midden van een toch overwegend protestants land.'Father van den Broek' wordt in de kerk van Little Chute geëerd met een glas-in-loodraam. (Foto: Perro de Jong)

Journalisten Hanneke Keultjes en Perro de Jong maakten beide een reportage over dit stukje Brabant in Amerika. Het leverde een gecombineerde bijdrage op, compleet met prachtige foto’s, in de tweede In Brabant van dit jaar.

Keultjes en De Jong signaleerden dat het katholieke en Brabantse karakter van Little Chute gaandeweg de jaren weliswaar is verwaterd, maar zeker niet verdwenen. De huidige Little Chuters zijn misschien niet Brabants, maar wel degelijk Dutch Americans. Sinterklaas wordt er nog steeds gevierd op ‘Saint Nick’s Day’, 5 december. Hier dus geen verbasterde Santa Claus met Kerstmis. En een ander jaarlijks terugkerend festival in dit Noord-Amerikaanse plaatsje is – werkelijk waar – kermis!

De trots op de afkomst heeft recentelijk een zeer in het oog springend eerbetoon gekregen. Met financiële ondersteuning uit de lokale gemeenschap is het initiatief opgezet en uitgevoerd om in het hartje van Little Chute een Nederlandse molen, schijnbaar naar Brabants model, op te bouwen. Het moet het toeristische en culturele ontmoetingscentrum worden van de plaats.

Directeur van het project ‘Little Chute Dutch Windmill’ is Robin Dekker. Deze geboren Amerikaanse heeft zelf ook Nederlandse wortels, weliswaar niet Brabants, maar Fries. Ze studeerde Nederlands aan de University of Wisconsin-Madison en licht in een filmpje van de Wereldomroep het hele gebeuren graag voor de camera toe. Met een lekker accent, zoals alleen Amerikanen dat kunnen.

 

 reactiesCultuurhistorie Genealogie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon