Brabants Moiste

vrijdag 14 september 2012 door: Jos Swanenberg

We hebben een jaartje overgeslagen. Maar dat gaan we inhalen! Brabants Moiste Lied wordt weer gekozen en de uitslag zal op 21 april 2013 bekend gemaakt worden.

Historie

In 2007 zijn we begonnen. Dat jaar werd door de Werkgroep Lokale Radio, waarin op initiatief van Piet Pels makers van dialectprogramma’s op lokale omroepen in Brabant verenigd zijn, een TOP 50 opgesteld waarop het publiek mocht stemmen. De winnaar werd op zondagavond 2 december 2007 bekend gemaakt in de Harmoniezaal Boer Goossens te Den Dungen: Kempische Strumkes van ’t Reusels Muziekske (bijna 7000 stemmen!). In 2008 won Marie-Christien Verstraten in Theater De Eendracht in Gemert met haar lied Wa ge echt vur men betekent.

Vanaf 2009 is de opzet van deze wedstrijd gewijzigd. De werkgroep is afgestapt van de opzet van Brabants Moiste Lied als “top 50 aller tijden” en heeft de wedstrijd meer dynamisch en vernieuwend gemaakt: nu sturen artiesten zelf een nummer in, en dan wel een nummer dat nog niet eerder dan het betreffende wedstrijd jaar is uitgebracht op cd of internet. In 2009 werden 49 liedjes ingestuurd, waaruit een jury (Joop van den Bremen, Miel van Hirtum en Willem van Schijndel) 15 nominaties selecteerde. Dit vijftiental trad op bij Boer Goossens in Den Dungen op 21 maart 2010. De jury riep Ruud van der Heijden met Durske uit Duzend uit tot winnaar. De deelnemers- en publieksprijs was dit jaar voor ’t Reusels Muziekske.

In 2010 werd dezelfde opzet gevolgd en won Björn van der Doelen (oud-voetballer van oa. PSV) met God, het blijft een heul gevecht. De publieks- en deelnemersprijs ging deze keer naar Ruud van den Boogaard. De feestelijke uitreiking vond dit keer plaats op 10 april 2011 in de Heische Tip in Zeeland. De jury bestond uit Joop van den Bremen, Lilian Calame en Ramon van den Boom.

Van der Doelen had in 2009 ook al meegedaan en werd toen derde.

Vervolg

Zoals gezegd hebben we vervolgens een jaartje overgeslagen, maar halen we dat nu weer in : wij roepen u op om een Brabants dialectlied in te zenden dat gaat meedingen naar het Moiste Brabants dialectlied 2011 en 2012.

Iedereen mag meedoen. Het lied moet in het Brabants dialect gezongen worden. De inzending dient vergezeld te gaan van een liedtekst in het dialect en het liefst ook een vertaling in het Nederlands. De kwaliteit van de opname is niet doorslaggevend, de kwaliteit van de tekst en de muziek zijn dat wel.

Opnamen met originele tekst en muziek hebben de voorkeur, maar een nieuwe tekst op een bestaande melodie is ook toegestaan.

Het nummer mag nog niet eerder dan 2011 uitgebracht zijn op CD, internet of op of via andere media. Het lied mag overal over gaan zo lang de tekst maar niet kwetsend is.

De werkgroep zal de liedjes beoordelen en de beste 15 gaan door naar de slotavond op 21 april 2013. Een gerenommeerde jury zal de liedjes op die avond beoordelen.

De artiesten dienen er rekening mee te houden dat ze zondagavond 21 april 2013 vrij houden in hun agenda's om eventueel hun of haar lied ten gehore te brengen in Theaterzaal de Speeldoos in Vught.

Inzenden kunt u tot 1 januari 2013 naar:

Werkgroep Lokale Radio / Erfgoed Brabant

Goudveilstraat 26

5247 HR  Rosmalen

info@brabantseomroepen.nl

 reactiesDialect Muziek 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon