Brabants Torentje

maandag 10 september 2012 door: Jurgen Pigmans

Omslag vanElsevier, 21 juli 2012Morgen zijn de verkiezingen. De strijd om het premierschap gaat nu tussen VVD en PvdA. Nog geen maand geleden was dat anders. Toen leek het erop dat er sinds tijden weer eens een Brabander in het ‘Torentje’ zou mogen wonen.

Emile Roemer stond met zijn SP nog geen maand geleden op het haast ongelofelijke (of ongeloofwaardige?) aantal van maar liefst 37 zetels in de peilingen. Dat was echter voor de PvdA, onder aanvoering van een opnieuw uitgevonden Diederik Samsom, aan haar opmars begon. De zwevende kiezers – en dat zijn er nogal wat in Nederland – dachten eerst hun onderdak te hebben gevonden bij de knuffelbeer uit Boxmeer, maar fladderen nu nagenoeg allemaal naar de gelikte Diederik. Roemer als premier lijkt definitief passé.

Katholiek Brabant
De laatste Brabander die het Torentje bewoonde, was Dries van Agt. Deze geboren Geldroppenaar leidde tussen 1977 en 1982 drie kabinetten en was bovendien de eerste premier van CDA-huize. De laatste premier die de christen-democraten leverde was Jan-Peter Balkenende (een Zeeuw) en dat zal voorlopig ook wel zo blijven, want de jaren van het CDA als grootste partij lijken voorgoed voorbij.

Op 19 juli 1956 opende Commissaris van de Koningin Jan de Quay in Venhorst officieel de weg die naar hem genoemd is. Dit deed hij, vergezeld door de burgemeester van Boekel (rechts), op toepasselijke wijze met een tractor. (Foto: Fotobureau Farla. Collectie Brabants Historisch Informatie Centrum)Jan de Quay
Voor Dries was er Jan de Quay. Deze Bosschenaar van geboorte was na de Tweede Wereldoorlog Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant en leidde in de jaren vijftig de Katholieke Volkspartij. Als KVP-voorman werd hij vervolgens ook ministerpresident. Geldropse Dries deed het net omgekeerd. Eerst zat hij namens de KVP (en later het CDA) in het Torentje en pas daarna, in de jaren tachtig, zou hij in de Brabantse provincietoren de scepter gaan zwaaien.

Zachte g
Degenen die opnieuw een Brabantse premier wensen, zullen nog even moeten wachten. En ook wie al genoegen neemt met een premier met een zachte g, zal flink wat geduld moeten hebben. Geerts electorale hoogtepunt lijkt voorbij en Jolande Sap moet zelfs knokken om niet voorbij gestreefd te worden door de Partij voor de Dieren en de SGP. Een Limburgs Torentje lijkt dus nog veel verder weg, dan een Brabantse variant.

Provinciehuis Noord-Brabant. (Foto: Jurgen Pigmans, Erfgoed Brabant)

Tomatenpluche
Na een paar jaartjes oppositie zit de PvdA binnenkort weer op het bestuurderspluche. Er komt wellicht zelfs weer een rooie premier, maar een SP-er uit Brabant is het niet. Zo blijft de enige toren waarin de SP wel enige macht uitoefent – de socialisten leveren namelijk één van de Noord-Brabantse gedeputeerden - die kolos langs de snelweg bij Den Bosch.

 

 

 

 

 

 

 reactiesMaatschappij 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon