Brabeau of Braveau

dinsdag 12 juni 2012 door: Theo Cuijpers

Cover Brabeau.Onlangs verscheen het tweede nummer van Brabeau, met beau in cursief, zodat je meteen ziet dat er gebruik is gemaakt van het Franse woordje beau. En zoals we weten, als we iets mooier, lekkerder en leuker willen maken dan gebruiken we de Franse taal. Daarom is misschien de leukere naam Bravo afgevallen, want dat was vroeger ook de naam van een Duits jongerentijdschrift. Braveau had misschien ook nog gekund, veau is in elk geval Frans. Ik veronderstel dat een verwijzing naar de minder fraaie kanten van Brabant zoals de bioindustrie met soms wel heel veel veau’s in kleine ruimtes, niet was wat men zocht. 

Brabeau maakt de trits boerderette, Brandevoort compleet. Spullen, smaken, kleuren uit het verleden of een zelf gecreëerd verleden worden geïdealiseerd. Toen was Brabant leuk en daar is nog het een en ander van overgebleven en dat willen we  koesteren. Voor het geval dat verleden verdwenen is, maken we het. Dat kunnen we doen door antiek en brocante in onze huizen te zetten en te hangen en Brabaeu heeft een handig overzicht met (web)adressen van allerlei antiekwinkeltjes.

Een uitgebreid artikel verhaalt over de handel in tweedehands bouwmaterialen ‘Het Achterhuis’ in Udenhout, het leest als de eerste de beste advertorial.  Zo wordt de goede prijs-kwaliteitverhouding geroemd. Als onze huizen rustieke uitstraling missen, misschien omdat ze veelal zijn gebouwd in de jaren ’70, dan heeft Het Achterhuis in Udenhout daarop een antwoord met zijn oude en verouderde bouwmaterialen. Wil je een mooie open haard plaatsen dan kunnen ze je helpen met exemplaren die al een leven achter de rug hebben in Frankrijk of Oost-Europa zijn weggesloopt. En als je echt hout stoken in je mooie oude open haard misschien toch wel erg rustiek vindt, dan kun je er altijd een aardgasvlammetje in laten branden.

Brabeau dus voor nostaligici, maar als ik heel eerlijk ben; ik ben ook wel een beetje nostalgisch en verlang soms ook naar een verleden dat er niet is geweest.

En daarom is Brabeau ook wel een leuk blad. Inderdaad, de advertenties en advertorials zijn wel heel erg gericht op een erg koopkrachtig publiek, de diepgang is niet altijd even groot, maar toch valt er in Brabaeu ook wel wat te genieten. Ik vond het artikel over het Chaamse hoen, een hele mooi kip die terug is van weggeweest, de moeite waard en ook het verhaal over de Tilburgse connectie van koning Willem II niet slecht geschreven.

Voor de echte geschiedenis- en erfgoedliefhebber is het allemaal te dun en te weinig, maar daar staat heel veel variatie tegenover. We nemen in het tweede nummer een kijkje bij een nostalgische tuin en dito interieurs, krijgen aardige fietssuggesties mee, een paar leuke recepten onder de noemer Regiolekkers, en oud-voetballer Björn van der Doelen vertelt over zijn nieuwe liefde de muziek en zingen in het Brabants.

Voor wie serieus met erfgoed en geschiedenis in onze provincie kennis wil maken, zonder misleid te worden door nostalgisch sfeermakerij, kunnen we natuurlijk In Brabant van harte aanbevelen. Af en toe wat bladeren in de Brabeau als smaak- en sfeermaker kan echter geen kwaad.reactiesMaatschappij Toerisme 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon