Cafe de zachte G

vrijdag 13 april 2012 door: Jos Swanenberg

Op 3 maart opende Café de zachte G haar deuren. Sinds Fransje Bauer die nacht van vrijdag op zaterdag de radiozender met die naam lanceerde tijdens het voor de gelegenheid door hem gepresenteerde nachtradioprogramma Brabantse Nachten Zijn Lang, zijn we een heus Brabants internet-radiostation rijker.

Verantwoordelijk voor dit heuglijk feit is Omroep Brabant dat de zender begonnen is omdat op het eigen reguliere radiostation de liefhebber van Brabantse artiesten en dialectmuziek met het muziekformat van Omroep Brabant niet continu bediend kan worden. Daarmee bedoelt onze provinciale omroep dat ze liever geen muziek in het dialect wil laten horen. Bang om voor provinciaals te worden uitgemaakt, ja, dat kan natuurlijk niet als je provinciale radio maakt…? Via internet kan de bedoelde liefhebber nu altijd zijn favoriete Brabantse artiesten beluisteren, wanneer hij maar wil. We moeten daarbij denken aan artiesten als Gerard van Maasakkers en JW Roy maar ook Frans Bauer zelf zal regelmatig langs komen, zo vertelt Omroep Brabant.

De omroep vertelt er niet bij dat Café de zachte G binnenkort de reguliere Brabantse radioprogramma’s 'Brabant Leeft!' en 'Op z’n Brabants' zal vervangen. Mensen die uit belangstelling afstemden op deze programma’s met dialectmuziek, kunnen bij Omroep Brabant na de zomervakantie alleen nog op internet terecht. Ik ben benieuwd hoe veel er naar Café de zachte G geluisterd wordt. Maar vooral of dat de mensen die gewend waren om op zondag af te stemmen op ‘Op z’n Brabants’ en 'Brabant Leeft!’, er nu voor gaan kiezen om naar een radiostation op internet te gaan luisteren. Ik denk eigenlijk niet dat ze dat zullen doen.

Maar als je nu al gaat luisteren naar Café de zachte G (het kanaal is te beluisteren via www.omroepbrabant.nl/cafedezachteg ), kom je van een koude kermis thuis. De zender biedt een merkwaardige mix van feestelijke Nederlandstalige hela-holamuziek en stemmige traditionals in authentiek dialect (van bijvoorbeeld Thieu Sijbers, een van de peetvaders van de Brabantse dialectmuziek). Er is geen achtergrondinformatie, zelfs geen playlist beschikbaar, dus soms heb je geen idee naar wie je luistert. Na een poosje merk je dat dezelfde artiesten en dezelfde plaatjes terugkeren; Café de zachte G gaat regelmatig op herhaling! Wat blijkt? Het radiostation is in feite niet meer dan een blok van drie uur waarin telkens dezelfde plaatjes worden afgespeeld. Het programma kan wel zelf de volgorde van de plaatjes veranderen, dus die is telkens anders, maar het aanbod aan liedjes is heel beperkt.

Bij navraag blijkt het binnenkort wel beter te worden. Het schijnt nogal wat werk te kosten om de cd’s te digitaliseren en te administreren. Als dat werk wat verder opgeschoten is, zal om de twee of drie weken telkens een nieuw blok in deze zogenaamde carrousel worden aangeboden, zodat je niet langer telkens dezelfde plaat hoort langskomen.

Voorlopig is het nog maar een dooie boel in Café de zachte G, een kouwe kroeg waar enkele ouwe stamgasten eenzaam voor zich uit zitten te staren. “Alwir dè nummer van Bauer? Zet ’s wè anders op, man!”reactiesDialect Muziek 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon