De Sint bracht de Atlas van de Wit

donderdag 6 december 2012 door: Theo Cuijpers

Atlas van de Wit, atlas van formaat
Tijdens het voorlezen van het gedicht had ik het nog niet in de gaten. Een atlas? Maar wat voor atlas dan. De doos was heel groot en stond in de gang, werd me door de hulpsinten verteld. Inderdaad, in de gang een enorme doos. Met kloppend hart werd het papier van de doos gescheurd. Een atlas, maar welke in hemelsnaam? en zo groot. Het bleek de herdruk te zijn van de Atlas van de Wit uit 1689. Met stadplattegronden van de steden in de toenmalige Nederlanden, dus inclusief Frans–Vlaanderen, en prenten van belangrijke gebouwen. Veel om van te genieten, met voorin een duidelijke handleiding en achterin een beschrijving per kaart wat er op te zien is. Het formaat is zo groot, omdat de kaarten op werkelijke grootte staan weergegeven.

Gelre vooropDen Bosch uit Atlas van de Wit.
De beschrijvingen van de steden  beginnen met Gelre, het oudste hertogdom van de Noordelijke Nederlanden. De eerste kaart is van Nijmegen, de oudste onder de Gelderse steden. Klein foutje van meneer de Wit, hij had natuurlijk met Brabant moeten beginnen. Brabant was immers het oudste hertogdom van de Nederlanden en had dus voorop moeten komen. Zeker in een atlas van de hele Nederlanden. De Wit heeft waarschijnlijk rekening gehouden met de politieke gevoeligheden uit die tijd. Een foutje dat hem te vergeven is.

Brabant
Uit het huidige Noord-Brabant zijn in de atlas de volgende steden opgenomen: Bergen Op Zoom, Breda, ’s-Hertogenbosch en Grave. Op een klein kaartje van Steenbergen staan alleen de vestingwerken aangegeven. Bij de Hollandse steden staat een kaart van Heusden.

Koninklijke Bibliotheek
Als u niet zo’n lieve vriend of vriendin hebt, die u dat boek cadeau geeft voor Sint of Kerst, alle kaarten staan ook op internet http://www.kb.nl/bladerboeken/stedenboek, da’s natuurlijk niet zo mooi, maar toch al iets. Op deze site staat ook achtergrondinformatie over hoe het boek door de KB is verworven. U kunt verder een goed idee krijgen van het boek op een speciale aan dit boek gewijde website www.atlasdewit.be.  

Dank u sinterklaasje xxreactiescartografie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon