Dienstwillige Dienaar

donderdag 28 juni 2012 door: Jurgen Pigmans

Brabant is een relikwie rijker. Niet eentje van Willibrordus, Lambertus of Gertrudis, maar van een veel modernere heilige: Vincent van Gogh.

Een paar jaar geleden deed archeologisch onderzoek te Nuenen de harten van vele Van Goghliefhebbers sneller kloppen: tijdens het spitwerk in de tuin van de pastorie was niet alleen een verfblik, maar ook een rossige haar gevonden!Het tweede deel van de nieuw ontdekte brief van Vincent van Gogh.

Een haar van Van Gogh zou een bijzondere relikwie zijn, volgens de indeling van de Katholieke Kerk zelfs eentje uit de eerste categorie. Alle lichaamsdelen, hoe klein ook, worden door de Kerk tot deze groep gerekend. Jammer genoeg was deze haar zodanig beschadigd dat niet meer achterhaald kan worden of het hier ook echt om een stukje van Vincents lichaam gaat.

 

Van Goghrelikwie

Nu is een nieuwe Van Goghrelikwie boven water gekomen, maar dan eentje uit de derde categorie: een voorwerp dat met een heilige in contact is geweest. Medewerkers van het Van Gogh Museum hebben in het Brabants Historisch Informatie Centrum namelijk een nieuwe brief ontdekt van Vincent. Spannend leesvoer is het overigens niet.

Het briefje uit 1872 handelt over een mislukte aanschaf van enkele boeken op een veiling. Vincent van Gogh was negentien jaar oud en werkte bij de Haagse kunsthandel Goupil en Cie. De kunstenaar die hij later zou worden, bestond toen nog lang niet. Wellicht alleen in zijn eigen gedachten.

 

Nieuwe heilige

Het stukje papier is dus geen mooie brief vol schetsen, geschreven in een gepassioneerde gemoedstoestand, maar gewoon een zakelijke verontschuldiging. Dat het toch groot nieuws is, zeker in de wereld van 'Van Goghers', toont de status die Vincent tegenwoordig heeft.

Vincent van Gogh als 'Dienstwillige Dienaar' van 19 jaar oud. (Collectie Van Gogh Museum)Zijn werk is wereldwijd  bekend, zijn leven onderwerp van talloze studies en de plaatsen die hij heeft bezocht of bewoond worden nu als moderne bedevaartsoorden onder de voet gelopen door volgelingen uit alle windstreken. Op haar beurt doet ook de nieuwe relikwie de belangrijkste Brabantse Van Goghplekken aan: de brief gaat op tour naar achtereenvolgens Etten-Leur, Zundert, Nuenen en Tilburg.

Vincent is een heilige. Hij kon het zelf waarschijnlijk nog allemaal niet bevroeden, toen hij in oktober 1872 de nu ontdekte, nieuwe relikwie afsloot. Vincent eindigde het briefje namens de kunsthandel zeer bescheiden. In zijn eigen woorden was hij niet meer dan een ‘Dienstwillige Dienaar’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 reactiesKunst Cultuurhistorie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon