Gelukkig hebben we de foto's nog!

donderdag 18 oktober 2012 door: Jurgen Pigmans

De 360-graden camera. We kennen haar allemaal van Google Streetview, maar je kunt er ook van allerlei leuks mee doen voor het erfgoed.

Op straat
Streetview geeft iedereen met een computer en een internetverbinding nu al de mogelijkheid langs zo’n beetje alle monumenten ter wereld te wandelen. Althans, in digitale vorm. De aaneengeschakelde straatfoto’s die we bij Streetview zien, worden gemaakt door een cameraatje dat alles om zich heen opneemt, in nagenoeg 360 graden. Ook in de digitale wereld staan we dan jammer genoeg nog steeds op straat. De binnenkant van panden blijft voor ons verborgen.

Achter gesloten deuren
Maar dat hoeft niet! Enkele gebouwen zijn ook vanbinnen met dezelfde techniek ‘opgenomen’. Je kunt dan rondkijken – voor je, achter je en zelfs boven je – alsof je werkelijk midden in het bewuste pand staat. Het biedt bijvoorbeeld een oplossing voor interieurs van kastelen die nog bewoond worden en dus niet voor publiek toegankelijk zijn. Op deze manier kan iedereen toch dat de deel van de geschiedenis meemaken, dat zich normaal gesproken achter gesloten deuren bevindt.

Digitaal conserveren
Bovendien wordt op deze manier ook een stuk van ons erfgoed veiliggesteld. Wanneer een bepaald gebouw vernield wordt - door oorlog, een natuurramp, kwade opzet of gewoon slecht beleid – zullen we altijd nog de digitale versie hebben van het totale interieur. Het beste Het verwoeste gemeentehuis van Waalre (Foto: ANP).Brabantse voorbeeld daarvan is misschien wel theater ’t Speelhuis in Helmond. Het werd eind 2011 geheel door brand verwoest. Iedereen die naar de website van ’t Speelhuis gaat, kan daar toch nog precies beleven hoe het theater er ooit vanbinnen heeft uitgezien, middels een virtuele tour.

Troost
Het is een schrale troost, ik weet het, maar toch nog steeds troost. Dat had het ook kunnen zijn voor het monumentale gemeentehuis van Waalre, dat in juli van dit jaar door brandstichting volledig werd vernield. En dat kan het nog zijn voor een van de woonhuizen die zijn ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, maar nu op de nominatie staat om gesloopt te worden. Dan kunnen we in ieder geval zeggen: ‘Gelukkig hebben we de – 360 graden! – foto’s nog.’


 reactiesMonumenten 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon