Het Nitroboek

vrijdag 6 januari 2012 door: Jos Swanenberg

Bij een nieuwe film hoort een boek. Werden we bij De bende van Oss vergast op het ‘complete verhaal’ in 'De bende van Oss. Sabel tegen mes' van Leo Hoeks en Gerard Rooijakkers, New Kids laten hun nieuwe film Nitro vergezeld gaan van een nieuw Nitroboek. Het boek waarin de personages uit de film als vertellers worden opgevoerd, is rijkelijk geïllustreerd. 

De foto’s zijn niet minder schaamteloos dan de filmbeelden. Op blz. 157 prijkt een heus cumshot (dat de status van toegestaan Lingo-woord bereikt heeft, want het staat in Nederlandse woordenboeken) van de zwangere reefteef Deborah. Daarmee heb ik al voldoende aangegeven hoe ruig dit Nitroboek is.

Maar ik vind het toch ook een boek met een interessant verhaal. Het is eigenlijk een uitgebreid logboek van de totstandkoming van de film, waarin de makers hun keuzes verantwoorden. The making of Nitro, zogezegd. Maar ik kan nog steeds niet goed begrijpen wat die zombies uit Friesland nou komen doen in dit verhaal. Er zijn geen opnames gemaakt in Friesland. Friesland is plat, Zeeland ook, en dat is dichterbij. Nadat de filmvergunningen waren afgegeven, rees er alsnog protest tegen de opnames op. Dat geschil moest juridisch uitgevochten worden, voordat er gefilmd mocht worden. Hadden ze misschien toch beter echt naar Friesland kunnen gaan.

Overigens kan en moet ik op basis van Nitroboek nog iets rechtzetten. In mijn vorige blog dacht ik nog dat Ronnie uit Rooi (Sint-Oedenrode) misschien de acteur Roel Fooij is. Blijkt helemaal mis, het is Max van den Burg, een cabaretier (Eindhoven 1971) vooral bekend van de reclames voor een groot energiebedrijf (“het gaat om de aarde”). Sorry Roel en sorry Max. De soundtrack bij Nitro wordt dus gezongen door Corry Konings en Max van den Burg.


Max heeft ook een update gemaakt van het lied Het Dorp dat voor het eerst gezongen werd door Wim Sonneveld. De schrijver van het lied was zijn levenspartner Friso Wiegersma die met het ‘tuinpad van mijn vader’ een paadje bij zijn ouderlijk huis ‘De Wieger’ in Deurne beschreef.reactiesStreektaal 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon