Houdoe wanne

donderdag 22 november 2012 door: Jurgen Pigmans

Houdoe is weer verkozen tot het populairste Brabantse woord. Alweer? Jazeker, alweer!

In 2005 hielden de provinciale kranten al eens onder hun lezers de verkiezing wat als mooiste Brabantse woord werd gezien. Hieruit volgde een top 10, en trots bovenaan stond toen ‘houdoe’.

Favoriet
Dit jaar heeft de provincie de verkiezing nog eens over gedaan. De opzet was iets anders en de formulering ook: niet het ‘mooiste’, maar het ‘meest favoriete’ Brabantse woord werd gezocht. En inderdaad, weer eindigde ‘houdoe’ met stip bovenaan.
‘Koekwaus’ en ‘Zund’ deden ook nog even een greep naar de toppositie, maar haalde het uiteindelijk toch niet.

Verkeerd
Leuk zo’n verkiezing, maar eigenlijk klopt er iets niet helemaal. ‘Houdoe’ is helemaal geen Brabants woord! Er zijn mensen die beweren dat het zelfs niet uit het oorspronkelijk dialect van de mensen in deze streek is ontstaan, maar is geïntroduceerd door vreemdelingen: buitenlandse troepen die hier gedurende de eeuwen en tijdens verschillende oorlogen gelegerd waren.

Houdoe wanne! De Osse gezuster Ploegmakers onderhouden zich met een Britse militair, tijdens een oponthoud van de opmars van de geallieerden naar Nijmegen en Arnhem in 1944. (Foto: Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss).‘Tot ziens’
Houdoe zou volgens degenen die deze theorie aanhangen, zijn overgenomen van de Spaanse troepen die hier in de Tachtigjarige Oorlog huishielden. ‘Adios’ werd zodoende omgevormd tot ‘Houdoe’. Anderen gooien het weer op Napoleon en zijn Fransen, die tweehonderd jaar na de Spanjaarden dit deel van Europa bezetten. ‘Adieu’ zou dan de oorsprong zijn. En dan is er nog een groep die zweert bij de Engelsen en Amerikanen, die in 1944 de Duitsers kwamen verdrijven. De laatste twee woorden (én het vraagteken) van ‘how do you do?’ lieten we vallen, en zie daar: ‘Houdoe!’

Houd je goed
Leuk verzonnen, maar het klopt niet. ‘Houdoe’ is simpelweg een verbasterd overblijfsel van ‘Houd je goed’. En dat dit het mooiste of meest favoriete Brabantse woord is, klopt ook niet. Van de zeven miljoen Brabanders die er zijn, zegt de overgrote meerderheid nooit ‘houdoe’.

Hoezo houdoe?
Voor de inwoners van Brussel  en de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant is ‘houdoe’ een woord uit een vreemde taal. Het is misschien een beetje flauw om deze mensen ook mee te rekenen in de verkiezing, maar al zijn het Belgen, het zijn ook Brabanders! Zij wonen in wat vroeger het hertogdom was. Net als de Nederlandse Brabanders, al noemen we die tegenwoordig NOORD-Brabanders.

Houdoe wanne!
Dat ‘Noord-‘ is in Nederland vakkundig aan het wegslijten. De meeste Nederlanders staan er niet eens bij stil dat er in het zuiden van ons land een provincie ligt waarvan de naam met ‘Noord’ begint. De verkiezing die de provincie nu hield (en die de kranten in 2005 hebben gehouden) had dus alleen betrekking op wat we het mooiste Nederlands-Brabantse woordje vinden. Maar volgens mij zijn ook onder die tweeënhalf miljoen Nederlandse Brabanders er nog honderdduizenden die het woord ‘houdoe’ nooit in de mond nemen. Of vergis ik me?
In ieder geval, tot de volgende keer. Oftewel: houdoe wanne!

 

 reactiesDialect 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon