Huijsers Huis

donderdag 11 oktober 2012 door: Theo Cuijpers

Onlangs verscheen ‘De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant’ met teksten van Wies van Leeuwen en beeld van Marc Bolsius. Een mooi boek. Wies kan schrijven en doet dat vanuit een ongelooflijke hoeveelheid kennis en liefde voor de kerken in Brabant en Marc kan fotograferen. Een aanrader dus, waar ik graag reclame voor  maak, ook omdat het in dit geval gaat om een hele ‘christelijke’  prijs nl. €29,95.

Misschien dat Wies en Marc de komende tijd niet zo goed weten wat ze moeten gaan doen. Het lijken me geen types die uit verveling spelletjes achter hun computer gaan zitten spelen, maar ik heb toch een hele aardige suggestie voor ze, al zeg ik het zelf. De omslag van het boek zou eventueel nog dezelfde kunnen blijven. Ik ben  wel geïnteresseerd in een boek over de 100 mooiste pastorieën van Brabant. Naast de kerk van Riel staat een juweeltje, zie de omslag van het boek, maar er zijn ook pastorieën die het verdienen in zo’n pastorieënboek te komen, terwijl de bijbehorende kerk niet is opgenomen in het jongste boek van Marc en Wies.

Wat te denken van de pastorie van Chaam.  Niet gebouwd als pastorie, maar voor de gebroeders Huijsers, dus het Huijsers Huis genoemd. Ontwerper was meneer Pieter Huijsers himself, die een aantal bekende neo-classicistische gebouwen op zijn naam heeft staan zoals de  raadhuizen van Steenbergen en Zundert, de Nieuwe  Kerk van Zierikzee en de Antoniuskathedraal in Breda.

Na het overlijden van een van de broers werd het huis verschillende keren verkocht en werd uiteindelijk pastorie. Ruim 150 jaar heeft het als zodanig dienst gedaan. Vaak werden pastorieën naast de kerk gebouwd. In Chaam is het andersom gegaan. Het kerkbestuur verkocht het pand in 1991 en sindsdien werd het als kantoor gebruikt. Sinds 2001 is het een schoonheidsalon met de bijna wetPieter Huyser Huis Briefkaartmatige Franse naam, zoals meestal als je dingen mooier wilt maken als ze zijn; Résidence de Beauté. Zoals vroeger het zieleheil centraal stond en de katholieke kerk als verzorger van dat zieleheil veel macht en aanzien kon verwerven, zo gaat het in onze tijden om het lichamelijke heil en is het meer dan symbolisch dat het huis zich heeft geëvolueerd van woonstede voor bedienaars van het heil dat van boven komt naar een plek waar het heil aan de buitenkant zit.

De tuin van het huis zou misschien meegenomen kunnen worden in de ‘De honderd mooiste bomen van Noord-Brabant’. In de tuin staat een zuilvormige zilveresdoorn, Acer saccharinum 'Fastigiata', van rond 1850: 36,5 meter hoog met een omtrek van 5,38 meter. Het is de hoogste zilveresdoorn van Nederland.

 reactiesNatuur Religie Bouwkunst 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon