Katholieke vakantie

dinsdag 18 september 2012 door: Theo Cuijpers

Katholieke kerk te Veenhuizen.

Tijdens een van de laatste mooie weekenden deze zomer zijn we naar Drenthe gegaan. Mooie provincie, hele fraaie dorpen en lekker leeg. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan Veenhuizen en het aldaar gevestigde gevangenismuseum. Veenhuizen is geen Drents erfgoed, maar nationaal. Uit het hele land werden mensen daar naar toe gestuurd om hun leven te beteren.

In 1823 werden er drie grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen gebouwd. De Maatschappij van Weldadigheid wilde de armen door middel van arbeid op het land en in de vervening heropvoeden. Het idee hierachter was dat men zo als boer een nieuw bestaan kon opbouwen. Omdat blijkbaar niet iedereen uit vrije wil deze oplossing wilde kiezen, bouwde de Maatschappij hier drie grote vierkante dwanggestichten.

Zoals het hoorde in Nederland in die tijd werd alles keurig opgedeeld naar godsdienst. Dus Veenhuizen heeft een katholieke kerk en ook een Calvarie op het katholieke gedeelte van het kerkhof. Die katholieke kerk was trouwens best wel groot. Zo’n grote neogotische kerk had ik in Drenthe niet gezien. Het gaf even het gevoel in Brabant te zijn.

Waarom was die katholieke kerk eigenlijk zo groot, het hervormde kerkje was veel bescheidener van omvang? Waren er onder de katholieken zoveel meer probleemgevallen, zodat er een grotere kerk voor ze moest komen?  De gids gaf antwoord. Bij aankomst werd naar de godsdienst gevraagd. Veel mensen gaven dan op dat ze katholiek waren, dat leverde namelijk meer vrije dagen op. Geen diepe religieuze gevoelens, maar mensen zijn gewoon wel lui en een paar vrije dagen meer is mooi meegenomen.

De vraag waarom de Brabantse bevolking tijdens en na de Opstand, ondanks de druk van calvinistische zijde, aan hun geloof bleef vasthouden, heeft misschien ook wel met die feestdagen te maken. We zijn dus in die tijd katholiek gebleven vanwege de vakantieregeling, klinkt toch heel plausibel of niet?reactiesToerisme Religie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon