Meneer Kaars

donderdag 13 december 2012 door: Jurgen Pigmans

Petrus van Schendel, ‘Capriccio van de Groenmarkt in Den Haag’ (1857). (Particuliere collectie)Sinterklaas komt uit Spanje. De Kerstman van de Noordpool. En ‘Meneer Kaars’? Die komt uit Brabant!

De winter staat voor de deur. Geen seizoen voor koukleumen, maar wel voor wie verlangt naar gloeiende gezelligheid. Buiten is het guur, binnen lekker warm. De dagen zijn kort en de avonden lang. Een goede gelegenheid ook om te genieten van de contrasten tussen donker en licht. Of het nu om kaarsen gaat, de maan, haard of vuurwerk.

Negentiende eeuw
Dat was vroeger niet anders. Misschien juist nog wel ingrijpender; wij hebben nu immers de beschikking over een breed assortiment aan kunstlicht, maar tot zo’n anderhalve eeuw geleden moesten mensen toch op een iets inventievere manier voor licht en warmte zorgen.

De fotografie stond toen ook nog in de kinderschoenen. Van kleurenfoto’s was al helemaal geen sprake. Dus hoe leg je al die sfeervolle avonden vast? Precies, in schilderijen! In de negentiende eeuw was er een Brabander die zich hierop toelegde: Petrus van Schendel, geboren in Terheijden, opgegroeid in Breda en groot geworden in Brussel.

Meneer Kaars
Ongetwijfeld is niet iedereen gecharmeerd van zijn romantische, soms wat zoete taferelen, maar de beste man vergaarde in de negentiende eeuw wel degelijk een internationale reputatie. Zelfs de vorstenhuizen van Engeland, België, Duitsland en Nederland kochten schilderijen van Petrus van Schendel aan. En alhoewel hij zeker meer schilderde dan alleen sfeervol verlichte schemertaferelen, verwierf Van Schendel toch de bijnaam ‘Monsieur Chandelle’: ‘Meneer Kaars’.

Tentoonstelling
Zijn werk kon u al een tijdje tot in het kleinste detail bekijken via Thuis in Brabant, maar tot en met 17 februari 2013 kunt u het ook nog in het echt zien. Breda’s Museum toont tot die tijd namelijk de werken van deze Brabantse ‘meester van het avondlicht’.In Brabant, nummer 6 van 2012

Bent u abonnee van het tijdschrift In Brabant, dan heeft u nog eens extra geluk: u krijgt dan maar liefst 50% korting op een toegangskaartje voor de tentoonstelling! Meer hierover is te lezen in de nieuwe editie van In Brabant, alweer het zesde én laatste nummer van 2012.

Dus kies een mooie dag uit, ergens in de komende feestperiode, en breng een bezoekje aan Meneer Kaars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 reactiesKunst 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon