Oude Buisse Heide

woensdag 8 augustus 2012 door: Jos Swanenberg

Atelier.Alleen de naam ruikt al naar erfgoed…een bijzonder natuurgebied in het noorden van de gemeente Zundert, tussen Achtmaal en Schijf. De Oude Buisse Heide is in het verleden residentie geweest van Henriette (Jet) en Richard (Rik) Roland Holst en werd daarvoor ook bezocht door Vincent van Gogh, die in zijn brieven aan broer Theo schreef dat dit hét gebied was waar hij naar terug verlangde in zijn tijden van heimwee. De Roland Holstjes zijn wat minder vaak in het hedendaags nieuws dan Vincent van Gogh.

Henriette Roland Holst (1869-1952) was een dichteres en actief socialist/marxist/communist die van 1918-1952 op het landgoed Oude Buisse Heide heeft gewoond. Zij was eigenaresse van het landgoed en woonde in de zomer met haar man in de Angora-Hoeve (nu een gemeentelijk monument). Opmerkelijk toch dat zo’n steenrijke dame als orthodox marxist actief was in de politiek en zelfs op de barricades stond. Rik en Jet ontvingen op dat landgoed beroemdheden als architect Hendrik Berlage, schilder Charley Toorop en dichter Herman Gorter.

Angora.

Henriette Roland Holst publiceerde haar eerste gedichten begin jaren ’90 van de 19e eeuw in de Nieuwe Gids. Haar werk werd zeer gewaardeerd door de Tachtigers, de generatie dichters rond Willem Kloos, Albert Verwey en Herman Gorter. In die tijd wordt er in Brabant nog vooral “huiselijk”, “lichtvoetig”en katholiek gedicht en stichtelijk, realistisch en katholiek geschreven. De vernieuwingen van de Tachtigers drongen in Brabant maar vertraagd door (Marcel van der Heijden, Brabantse Letteren, 2006).

 

 

De Oude Buisse Heide  is een natuurreservaat dat in 1945 door Henriette Roland Holst aan de vereniging Natuurmonumenten werd geschonken, nu nog de eigenaar. De Buisse Hoeve, een langgevelboerderij uit 1809, is nu een rijksmonument. Een atelierwoning uit 1919, ontworpen in opdracht van Richard Roland Holst door Margaret Kropholler in expressionistische stijl, is op 14 april 2011 helemaal afgebrand, maar werd binnen een jaar weer geheel in oude glorie hersteld.

U kunt de Angora-hoeve en het Atelier tegenwoordig als vakantiewoning huren, maar u kunt natuurlijk ook gewoon de Oude Buisse Heide bezoeken voor een mooie wandeling, en dat moet u zeker doen in de periode tussen 9 september en 21 oktober. Dan is er een tentoonstelling waarin verschillende kunstenaars en schrijvers de culturele erfenis van het landgoed en haar gasten uit het verleden verbeelden en verwoorden. Zij zijn er dan ‘artists-in residence’ zoals de Roland Holstjes dat zo lang geweest zijn. Het project maakt deel uit van het Jaar van de Historische Buitenplaats en van Landkunst, en wordt mede georganiseerd door Erfgoed Brabant.

 

Landkunst.reactiesNatuur Monumenten Literatuur Toerisme 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon