Pratende stenen

donderdag 15 maart 2012 door: Jurgen Pigmans

Stenen kunnen natuurlijk niet praten. Gek genoeg bestaan er wel keien waarnaar je kunt luisteren. Ze liggen verspreid door Brabant en Gelderland en vertellen een verhaal van oorlog en bevrijding.

Met Operation Market Garden zetten de geallieerden op 17 september 1944 een dappere actie in gang die bedoeld was om de Tweede Wereldoorlog nog voor de kerst van dat jaar te beëindigen. Ze kwamen een heel eind, maar de brug in Arnhem bleek er net eentje te ver.

In het oosten van Brabant hadden ze met dit offensief echter wel een corridor geschapen – door de felle gevechten met de Duitsers ook wel ‘Hell’s Highway’ genoemd – die ze wilden gebruiken als uitvalsbasis voor de bevrijding van de rest van de provincie.

Die Brabantse bevrijding, maar ook het Gelderse deel daarvan, wordt al sinds enkele jaren onder de aandacht gebracht door de zogenoemde ‘Liberation Route’. Deze route volgt voor een groot gedeelte het tracé van de geallieerden en, nog belangrijker, staat stil bij enkele memorabele punten in het landschap.

De luisterkei bij de Paulushoef in Son, onderdeel van de Liberation Route. (Foto: Tiny Steenbakkers)Op die gedenkwaardige plekken kunnen bezoekers meer te weten komen over wat daar precies voor belangwekkends is gebeurd tijdens de bevrijding. Niet van een gids van vlees en bloed, die daar kamp heeft opgeslagen, maar van een flinke steen met daarop een bordje.

Dat bordje is om te lezen, maar die steen is om te beluisteren. In een tijd van draadloos internet en smartphones sluizen deze ‘luisterkeien, verspreid door het Brabantse en Gelderse land, de bezoeker namelijk direct door naar een wereld vol digitale achtergrondinformatie. Niet alleen in woord, maar ook in beeld, vertellen ze op de ene plek over heldhaftigheid en op de andere over tragiek.

Dus kom je zo’n plek tegen, sta dan stil en luister naar de keien.reactiesCultuurhistorie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon