Regiocanons

dinsdag 2 oktober 2012 door: Jurgen Pigmans

Bij een nieuw boek hoort een nieuwe website. Een geluk voor het boekwerkje ‘Blikken op Brabant’ – min of meer de Brabantse canon – dat die website er al was: www.regiocanons.nl!

Screenshot van regiocanons.nlEntoen.nu
De nationale geschiedeniscanon is terug te vinden op de website entoen.nu. Daar kan iedereen zien wat hij of zij zou moeten weten van de Nederlandse historie, netjes verdeeld over vijftig ‘vensters’. Gekoppeld aan entoen.nu is de website regiocanons.nl. Deze site biedt digitale ruimte voor het laagje van de geschiedenis, dat zich nét onder het nationale verhaal bevindt: dat van de provincies, steden en dorpen.

Provinciale verschillen
 
Het verschilt alleen nogal van provincie tot provincie welke, en vooral hoeveel canons er op die site zijn terug te vinden. De beide Hollanden en ook Utrecht schieten redelijk op, met allerlei lokale canons. De Limburgers hebben ervoor gekozen maar een enkele versie te plaatsen: gewoonweg DE canon van Limburg, en verder niets.

Noord-Brabant?
En Noord-Brabant dan? Nou, wij blijven een beetje achter. De canons van Oss en Waalwijk staan er weliswaar al een tijdje op. Sinds kort ook de digitale versie van ‘Blikken op Brabant’, zodat de docenten de afbeeldingen uit het boekje ook echt mooi en groot in de klas kunnen laten zien, via de digiborden die iedere school tegenwoordig toch wel heeft. Maar daar houdt het voor Brabant wel mee op.

Lokale canons
Dat is jammer, want er zijn voldoende lokale canons verschenen in onze provincie. Ik noem alleen al die van de twee grootste steden van Noord-Brabant: Eindhoven en Tilburg. En er zijn er nog veel meer. Een aantal daarvan zitten overigens ook wel degelijk in de ‘pijplijn’ om op regiocanons.nl geplaatst te gaan worden.

Kom er bij!
Tot nu toe is de oogst echter nogal karig. En dat voor een provincie met bijna tweeënhalf miljoen inwoners, verdeeld over meer dan zestig gemeenten met ieder vaak meerdere steden en dorpen. Dus kom er gezellig bij! Er is nog plek zat op het internet.reactiesCultuurhistorie 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon