Schaatsen met een zachte g

zondag 12 februari 2012 door: Theo Cuijpers

De Elfstedentocht gaat niet door. Deze totaal over de top en door de media tot waanzinnige hoogte opgestuwde hype en volstrekt misplaatste uiting van nationale hysterie is voorbij. Gelukkig, we kunnen weer normaal naar radio en tv kijken, zonder dat we elk half uur worden lastiggevallen met de ijsdikten in Balk en Hindeloopen.

Als regelmatige kijker van de ‘Wereld draait door’ en ‘Pauw en Witteman’ had je het aan het begin van de uitzending al snel weer gezien. Want iedere keer zaten alle enthousiastelingen daar weer om te vertellen hoe leuk het wel niet was en hoezeer ze zich verheugden. En als je eens niet naar het beeld keek, dan kon je aan de Saksische tongval met de ingeslikte ‘e’ (lop’n, schaats’n, klun’n etc.) of de harde Hollandse ‘g’ horen dat het weer over de Elfstedentocht ging.

Fotograaf: Wilbert Baan.Onze zachte g ontbrak totaal bij de Elfstedengekte. Komt dat omdat we allemaal van die nuchtere zuiderlingen zijn, wars van buitenproportioneel koek- en-zopie-enthousiasme? Dat geloof ik niet. Ik hoorde een verklaring die me wel aansprak.

Toen veel Noord-Nederlanders eeuwen geleden overgingen naar het calvinisme verviel de mogelijkheid om nog langer uit de band te springen tijdens carnaval.  Men was naarstig op zoek naar een alternatief en vond… het schaatsen!

Schaatsgekte dus als alternatief voor carnaval. En misschien ook wel een manier om ondanks het geloof toch de scheve schaats te rijden.reactiesCultuurhistorie Maatschappij 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon