Tilburg op de kaart

dinsdag 5 juni 2012 door: Theo Cuijpers

Als het om het gebruik van de nieuwe digitale toepassingen gaat loopt het Tilburgse archief voorop. Onlangs werd weer een nieuwe loot aan de digitale archiefboom gepresenteerd: ‘Tilburg op de kaart’, dat ontwikkeld is door ab-c media. Dit bedrijf is ook de bouwer van de website ‘Thuis in Brabant’, waarop deze blog is gepubliceerd.

Van ‘...op de kaart’ maakten zij al eerder versies voor een aantal plaatsen zoals Amersfoort en Deventer. De invulling is per plaats niet hetzelfde. Tilburg bijt voor onze provincie de spits af. ‘Tilburg op de kaart’ maakt gebruik van kaarten die met Google Maps en Streetview beschikbaar zijn. De kaarten worden gekoppeld aan foto’s uit het digitale fotoarchief van het archief (Beeldonline), de Tilburg Wiki met historische informatie en met een aantal oude kaarten. Van elke straat vind je in zo een beschrijving en foto’s. Je kunt via een menu ook rechtstreeks naar monumenten, kerken, parken e.d.

Moderne luchtfoto en de kaart van 1928.Het alleraardigste van ‘Tilburg op de kaart’ is de mogelijkheid om oude kaarten te combineren met Google Maps. Door ‘doorzichtig’ aan te klikken zie je op de achtergrond van de oude kaart een moderne luchtfoto of kaart. Een hele gemakkelijke manier om de oude kaart goed te ‘lezen’. Je kunt kiezen uit een achttal kaarten vanaf 1760 (de kaart van Zijnen) tot 1928. Met een muisklik kom je bij oude foto’s uit Beeldonline en met Streetview kun je zien hoe een en ander er nu uit ziet.

Tilburg heeft dus werk gemaakt van de combinatie van informatie uit verschillende bronnen. Daarbij is kennis van al die toepassingen niet nodig. Je hoeft alleen maar te klikken. Het Regionaal Archief Tilburg wil graag informatie plaatsen vanuit één plek ‘Tilburg op de kaart’ met de mogelijkheid om via een koppeling andere applicaties te gebruiken. Daarin zijn ze geslaagd.

Er wordt gewerkt aan een versie voor mobiele telefoons en natuurlijk is ook de informatie op Tilburg op de kaart uit te breiden. Zo kunnen bijvoorbeeld gemeentemonumenten, monumentaal groen en nog veel meer worden opgenomen. De kaart kan op deze manier ontwikkeld worden tot een zeer gebruiksvriendelijke cultuurhistorische waardenkaart.

Tilburg heeft zich met ‘Tilburg op de kaart’ weer eens op de kaart gezet. Een voorbeeld dat navolging verdient.reactiesArchief Cultuurhistorie Toerisme 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon