Wordfeud op z'n Brabants

dinsdag 18 december 2012 door: Jos Swanenberg

Het decembernummer van Brabant Magazine, een digitaal tijdschrift van het bestuur van de provincie Noord-Brabant, bevat dit keer een artikel over Brabants dialect. Opmerkelijk is de vormgeving daarvan. Brabant Magazine is sowieso een fraai voorbeeld van een periodiek die alle mogelijkheden van het digitaal publiceren probeert te benutten, maar bij dit artikel zit zo waar zelfs een interactieve game: Brabble, scrabble/wordfeud op z'n Brabants!

Nu is het niet zo dat de game je werkelijk vrij Brabantse dialectwoorden laat scrabblen. Je krijgt een aantal betekenissen op je scherm en daarbij kun je dan met de letters op je balkje het passende dialectwoord leggen. Als je de hele toets doorstaat, kom je misschien wel op een high scores lijstje.

Aanleiding voor dit alles was de oproep van Brabant Magazine om deel te nemen aan de verkiezing van Brabants meest favoriete dialectwoord. U weet al dat Houdoe die verkiezing heeft gewonnen.

De centrale vraag van deze pagina van BM was: loopt het Brabants dialect gevaar? Met bijpassende muziek van Gerard van Maasakkers op de achtergrond, kunt u de antwoorden van Max Wilting (taalwetenschapper en voormalig stagiair bij Erfgoed Brabant) en ondergetekende lezen, in het Nederlands en in een Brabants dialect! Overigens heeft het digitale magazine wel weinig ruimte voor tekst.reactiesDialect 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon