Een nieuwe toekomst voor de regionale pers?

donderdag 23 mei 2013 door: Theo Cuijpers

Kranten.Het is evident dat voor een provincie als Noord-Brabant het voortbestaan van een regionale pers van groot belang is. Betrokkenheid bij de provincie, de basis voor een provinciale identiteit, is sterk afhankelijk van het bestaan van provinciale media. Nou doet Omroep Brabant niet zo veel Brabant in haar programmering. Daarnaast is de rol van de nieuwe media volop in ontwikkeling, maar ik kan niet goed voorzien wat dat gaat betekenen voor de toekomst. Huis-aan huisbladen geven weinig achtergrond informatie en doen vaak niet veel meer dan aangeleverde teksten plaatsen rond de advertenties.

Blijven de kranten over, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN/De Stem en de Gelderlander bedienen elk een deel van de provincie en zijn op dit moment de belangrijkste leverancier van het plaatselijke en regionale nieuws. Sinds 2008 zijn de kranten eigendom van Mecom, een bedrijf dat volgens een persbericht van Wegener  ‘alle opties wil (…) onderzoeken om de aandeelhouderswaarde  te maximeren, inclusief mogelijke desinvesteringen’. Dit neo-liberale jargon betekent vertaald in gewoon Nederlands dat ze alleen winst willen maken en anders verkopen.

Het gaat niet goed met Wegener. Half mei 2013 werd gemeld dat 1/5de van het personeelsbestand zou worden geschrapt, wat neerkomt op 525 tot 545 arbeidsplaatsen. De reorganisatie is nodig vanwege de sterk gedaalde advertentie-inkomsten en teruglopende oplagen.

Vorige week hoorde ik op de radio dat de Wegener-kranten mogelijk aan de Persgroep van o.a. Volkskrant en Trouw zouden worden verkocht. Dat lijkt me voor de regionale kranten goed nieuws. Regionale kranten zouden dan kunnen beginnen met te doen waar ze ooit goed in waren, namelijk regionaal en plaatselijk nieuws. Dat betekent (hoop ik) dat na de overname het eerste katern van de regionale kranten verdwijnt. Je leest geen regionale krant voor het landelijke nieuws en dat eerste katern met nationaal en internationaal nieuws kan vanwege onvoldoende kwaliteit de prullenbak in.

Veel lezers van regionale kranten lezen daarnaast een landelijke krant zoals Volkskrant, Trouw of NRC om goed op de hoogte blijven van het landelijke en wereld nieuws. Voor het regionale en plaatselijke nieuws hebben ze er nog een Brabants Dagblad of zo bij, waarvan katern 1 hoogstens wordt doorgebladerd. Zonde van het geld en van het papier. De regionale kranten gaan terug naar het plaatselijke en regionale nieuws, maar dan goed. Ze komen drie keer per week uit. De korte actualiteit (brandje, botsing, burenruzie) kan via een website, er komt zo ruimte voor achtergrondinformatie. Zo’n krant kan heel betaalbaar zijn en zij die het landelijke en wereldnieuws willen volgen gaan daarnaast naar een krant die daar goed in is, zoals Trouw en Volkskrant en dat levert de Persgoep als nieuwe Wegener-eigenaar geld op. Want daar schijnt het toch om te draaien.reactiesIdentiteit Media 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon