Het schoolplein en de Belgische identiteit

donderdag 21 februari 2013 door: Jos Swanenberg

 


Ik zat pas naar Recess te kijken en…u kent Recess niet? U kent deze mooie televisieserie niet, prachtig voer voor sociologen en antropologen? Hmm, kan kloppen, ik schat de doelgroep van de serie, die uitgezonden wordt op Disney XD, tussen 9 en 13 jaar. Vandaar dat ik ‘m dagelijks zie, een van onze huisgenoten is immers 10 jaar oud. Haar zus van 4 kijkt gezellig mee, maar snapt niet waar het over gaat, vermoed ik.

Goed, Recess, uitgezonden als Het Speelplein in de Nederlandse vertaling, stelt allerlei leed van een vriendengroep van jonge, onzekere leerlingen aan de orde. Komt daar onlangs plots de heldendaad van België in de Eerste Wereldoorlog aan de orde! In de vergelijking van het pesten door grote jongens van jongere kinderen, viel de inval van Duitsland, dat eerder al Luxemburg en Polen dwarsgezeten had, aldus de vader van Gustav Patton "Gus" Griswald A.K.A. El Diablo, een stereotiepe Amerikaanse beroepsmilitair (die vader, bedoel ik). Griswald senior ziet in de weerstand die België vervolgens biedt tegen de Duitse inval een heldendaad, en de moraal van het verhaal is natuurlijk dat je pesterij niet over je kant mag laten gaan: al ben je kleiner en slapper, vecht terug!

Door een vreselijke, alles slopende uitputtingsslag in loopgraven op Belgisch grondgebied kon Duitsland tussen 1914 en 1917 geen enkele vooruitgang boeken en wisten de geallieerden te verhinderen dat Frankrijk onder de voet gelopen zou worden. Zou die heldendaad nog een rol spelen in de beleving van Belgische identiteit, bedacht ik me toen. Flinterdun, die collectieve identiteit, roept men vaak. En in de staat van de grote verdeeldheid tussen Nederlandstalige Vlamingen en de Francophones is een Belgische identiteit al helemaal ver te zoeken.

Alleen het koningshuis en misschien de Belgische nationale sportploegen voelen zich Belg, zo lijkt het wel. Maar gedeeld verleden, zeker als dat bestaat uit groot dramatisch leed en dappere weerbarstigheid, is een belangrijke factor. België in 1914-1918 wordt de komende jaren herdacht, want de Eerste Wereldoorlog, de Groote Oorlog, is in 2014 honderd jaar geleden begonnen. Hoe dramatisch ook, misschien toch wel een van de belangrijkste gebeurtenissen voor de staat België en de Belgische identiteit.reactiesIdentiteit Herinnering Eerste Wereldoorlog 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon