Ja, als

woensdag 18 december 2013 door: Theo Cuijpers

Onlangs ben ik op een zondag naar Herentals gegaan. Ze hadden daar een aardig begijnhof en dat hadden we nog nooit bezocht. Leuk begijnhof bleek, niet zo groot maar toch de moeite waard. Verder een aardige markt met een mooi stadhuisje en leuke horeca. Niets bijzonders in Vlaanderen dat zie je daar gelukkig wel vaker.

Op weg ernaar toe viel toch weer op wat ons steeds onderweg in België opvalt: hele lelijke huizen en eindeloze lintbebouwingen. Er zou nu iets meer regelgeving m.b.t. het bouwen in België zijn, vertelde iemand me laatst, nou dat werd dan tijd, of beter gezegd, mooi, maar het is eigenlijk al te laat. Veel steden en dorpen zijn omgeven met een dikke laag welvaartslelijkheid, waar in Nederland meestal saaiheid overheerst. Je moet je daar doorheen eten om in een leuk centrum terecht te kunnen komen. Huizen waar niets van klopt, de verkeerde verhoudingen (meestal te groot) met de verkeerde materialen op een slechte plaats. De VVD-minister van Infrastructuur vond dat we wat ruimtelijke ordening betreft wel wat meer op België mochten lijken, meer vrijheid kon volgens haar nooit geen kwaad. Het is wel een vrijheid waar anderen pijn van aan hun ogen krijgen.

Vlaams huis.Onderweg terug naar huis zat ik te mijmeren over de vraag wat er gebeurd zou zijn als de Noord-Brabanders zich in 1830 achter de Brabançonne zouden hebben geschaard. En dat laatste was toch geen geheel onlogische gedachte. Maar veel noordelijke soldaten hielpen, in de jaren ’30 van de 19de eeuw, de Brabanders in de gaten te houden en de machtigen in de provincie kozen voor het noorden, maar het had allemaal anders kunnen lopen. Kunt u zich Noord-Brabant voorstellen met de ruimtelijke ordening van België, dat de Franse slag als het ware zou zijn opgerukt tot de grote rivieren? Daar moeten we toch niet aan denken. Ik werd overmand met een gevoel van tevredenheid met het feit Nederlander te zijn en in Nederland te wonen.

Maar, voorzichtig manoeuvrerend langs Vlaanderens lelijke dreven, vroeg ik me daarna af, hoe zou het zijn geweest als in 1830 de opstand niet was gelukt, of, anders gezegd, als de Oranjes wat slimmer met de ontevredenheid in het zuiden waren omgegaan. Stel je voor de prachtige Vlaamse binnensteden lagen in een land met onze ruimtelijke ordening. Dat zou toch een prachtig geheel  hebben opgeleverd. Een ander voordeel zou zijn geweest dat er een vanzelfsprekende katholieke meerderheid in Nederland zou zijn gebleven en dus minder aanleiding voor de bisschoppen hun katholieken tot overmatig kindertjes krijgen aan te zetten. De bevolking in Noord-Brabant zou dan veel minder hard zijn gegroeid en dat zou veel schoonheid hebben gespaard. Ja, als…

 

 

 

 reactiesMonumenten 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon