Mercedes-benz

dinsdag 19 november 2013 door: Theo Cuijpers

Eigenlijk ben ik wel een romanticus en altijd wel een beetje op zoek naar het ‘Tuinpad van mijn vader’, een tijd zonder plastic zwerfvuil, kunstofkozijnen en Golfjes met boenke-boenke muziek en jonge mannen met petjes. Waarschijnlijk dat ik het daarom in Roemenië zo leuk vind en dan met name Transsylvanië.

Je kunt daar vroeger aanraken in dorpjes met oude vrouwtjes die dromen op bankjes, ganzen die rond de huizen scharrelen en boeren met paard en wagen. Maar ook in een land als Roemenië is veel veranderd en gaat nog veel veranderen. Het land heeft op dit moment bijna het hoogste groeicijfer van de Europese Unie. Voor een deel ten goede, oude binnen steden krijgen hun allure van weleer weer terug en oude dorpskerken worden gerestaureerd.

Langs de snelweg in Tilburg.

Maar natuurlijk zijn er ook zaken die je liever niet ziet, maar die onvermijdelijk zijn, zoals toename van het verkeer en aanleg van nieuwe winkelcentra met C&A en Carrefour. Iets wat blijkbaar ook onvermijdelijk is in dit soort landen is dat de verkeerde mensen heel veel geld verdienen en dat gaan steken in hele grote smaakloze huizen. Ook in Roemenië hebben ze daar last van, misschien moet ik eerlijk zijn en zeggen met name in Roemenië. Of het allemaal eerlijk is verdiend, betwijfel ik, maar dat doe ik ook in Nederland bij huizen die wel heel erg buiten proportie zijn.

Onderweg in Roemenië kwamen we onderweg een cluster tegen van hele grote huizen, waarvan de torentjes niet waren getooid met een kruis of een ander religieus symbool maar met Mercedes Benz-sterren. We stapten uit, en maakten om onze verbazing vast te leggen foto’s. Nee, vonden we, dit kon in Nederland niet gebeuren, daar hadden we toch teveel smaak voor, en er was ook nog zoiets als ruimtelijke ordening en welstandcommissies.

Ergens tussen Cluj en Arad in Roemenië.

Bijna thuisgekomen keken we vanaf de snelweg naar beneden en zagen een huis met een enorme schoorsteen en daarbovenop een Mercedes Benz-embleem. Dus wansmaak kent geen grenzen en ook vlak bij huis is ook het een en ander mogelijk. Ik heb dus ook een foto gemaakt van het Tilburgse huis. Toen ik daarmee bezig was, kwam er een man op me af: ‘Ut stat te koop’. Ik glimlachte en legde uit dat ik het huis fotografeerde vanwege z’n lelijkheid. Hij was ‘not amused’.

 

 

 reactiesBouwkunst Erfgoed 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon