Principieel tegen de Princepeel

dinsdag 22 oktober 2013 door: Theo Cuijpers

Bij landgoederen denk ik aan mooie oude beuken, rododendrons, ruisende beekjes, de geur van buiten en ergens in het midden een statig landhuis. Veel landgoederen voldoen aan dit beeld. Als je een beetje mazzel hebt mag je wandelen op de paden en misschien zelfs een blik werpen op het statige buitenhuis. Het is jammer dat heel wat buitenhuizen niet toegankelijk zijn. Ik snap dat de bewoners graag enige privacy willen hebben, de hele dag gluurders voor je raam is natuurlijk geen pretje, aan de andere kant als liefhebbers van natuur en erfgoed worden geweerd, dan kan de sympathie voor landgoedeigenaren daar ernstig onder gaan leiden.

Landgoed Princepeel, bij Wilbertsoord in de Peel, is een verhaal apart, geen oude beuken en beekjes, tenminste niet aan de grenzen van het landgoed en verder mocht ik niet komen, want overal bordjes 'Verboden Toegang'. Het Landhuis is niet te bezoeken en ik moest het doen met wat plaatjes op internet. Ik lees dat van oudsher dit toenmalige jachtgebied eigendom was van de Heren van Cuijk. In de tijd dat de Prinsen van Oranje de Heren van Cuijk waren, heeft het landgoed de naam ’Princepeel’ gekregen.

Het hoofdgebouw is van 1870 en is nu eigendom van een groot agrarisch bedrijf Smits. Op de ruim 500 ha die het landgoed groot is worden varkens gefokt en er worden vermeerderingszeugen gehouden, ‘Deze moderne bedrijven voldoen aan de geldende huisvestingsnormen waarmee wij het dierenwelzijn waarborgen’, wat dat ook moge betekenen, waarschijnlijk is het een eufemisme voor bio-industrie. Er worden tien verschillende gewassen verbouwd en ‘In onze vergistingsinstallatie gebruiken wij een mengsel van mest vanuit onze eigen varkenshouderij, akkerbouwproducten en organische restproducten van de levensmiddelenindustrie’. Op deze manier wordt groene stroom opgewekt.  

Door een toeval kwam ik nog een activiteit van het landgoed op het spoor: Peeltrail. Op het landgoed kun  je allerlei activiteiten ondernemen, graag laten de eigenaars hun stallen en hun bio-vergistingsinstallatie zien. Maar er is meer. Zo kun  je met jeeps door de bossen  rijden, of misschien is de omschrijving raggen hier beter op z’n plaats. Er is dus avontuur te beleven. Via de eigen website www.princepeel.nl kom je niet via een link bij Peeltrail terecht, informatie daarover staat op een aparte www.peeltrail.nl website. Misschien is er toch enig gevoel van schaamte voor deze bijzondere vorm van natuurbeleving die zij exploiteren en voor de grote hoeveelheid CO2 die extra de natuur wordt ingeblazen.

Hummer.Op de Peeltrail-webstie kom je in het gastenboek de tevreden terugblik tegen van de importeurs van Hummer, de automobiel voor iedereen die wil laten zien dat hij of zij schijt heeft aan het milieu en de opwarming. Zij gebruikten het landgoed om aan potentiële klanten de nieuwe V8 voor te stellen en die mochten de bospaden vol poelen van het landgoed met hun krachtige fourwheeldrives doorwoelen. De woorden van hun tekst worden nog versterkt door een filmpje. En mooier voorbeeld van een verkeerd soort mensen bezig met een verkeerd soort activiteit is niet mogelijk. De conclusie kan dan ook niet anders zijn dan; breng geen bezoek aan dit landgoed, of kernachtiger geformuleerd; zeg Principieel nee tegen Princepeel.reactiesLandschap 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon