Brabant-BlogsRSS-feed van Brabant-Blogs

Mercedes-BenzMercedes-Benz

dinsdag 19 november 2013 door: Theo Cuijpers

Eigenlijk ben ik wel een romanticus en altijd wel een beetje op zoek naar het ‘Tuinpad van mijn vader’, een tijd zonder plastic zwerfvuil, kunstofkozijnen en Golfjes met boenke-boenke muziek en jonge mannen met petjes. Waarschijnlijk dat ik het daarom in Roemenië zo leuk vind en dan met name Transsylvanië. Je kunt daar vroeger aanraken in dorpjes met oude vrouwtjes die dromen op bankjes, ganzen die rond de huizen scharrelen en boeren met paard en wagen. Maar ook in een land als Roemenië is...

reactiesBouwkunst  Erfgoed  

Principieel tegen de PrincepeelPrincipieel tegen de Princepeel

dinsdag 22 oktober 2013 door: Theo Cuijpers

Bij landgoederen denk ik aan mooie oude beuken, rododendrons, ruisende beekjes, de geur van buiten en ergens in het midden een statig landhuis. Veel landgoederen voldoen aan dit beeld. Als je een beetje mazzel hebt mag je wandelen op de paden en misschien zelfs een blik werpen op het statige buitenhuis. Het is jammer dat heel wat buitenhuizen niet toegankelijk zijn. Ik snap dat de bewoners graag enige privacy willen hebben, de hele dag gluurders voor je raam is natuurlijk geen pretje, aan de...

reactiesLandschap  

De Brabantse Bourbons van Willem IIDe Brabantse Bourbons van Willem II

vrijdag 11 oktober 2013 door: Miranda van de Mortel

Kom op de thee bij Willem II! Met deze woorden nodigde het Regionaal Archief Tilburg vorige maand mensen uit voor een ontmoeting met deze voormalige koning der Nederlanden, die een sterke band met Tilburg had en er in 1849 overleed. Uiteraard ging het hier om een acteur, die zijn koninklijke rol overigens met verve speelde. De ontmoeting zette me aan het denken. Stel dat de échte Willem II ineens voor me zou staan: wat zou ik hem dan willen vragen? De vraag die toen meteen bij me opkwam,...

reactiesArchief  Biografie  Genealogie  Cultuurhistorie  Monument  Maatschappij  

Erfgoed-Sport 0-5Erfgoed-Sport 0-5

donderdag 29 augustus 2013 door: Theo Cuijpers

Laatst hoorde ik iemand vertellen dat er in onze provincie ongeveer net zo veel leden van de KNVB zijn als leden van heemkundekringen. Interessant voetbal en heemkunde vergeleken. Ik wil het een beetje breder maken en proberen sport en erfgoed te vergelijken. Beide zijn een belangrijke mogelijkheid voor heel veel mensen om hun vrije tijd te vullen. Een grote overeenkomst dus. Bij beide heb je te maken met passieve en actieve beoefenaren. Beide terreinen hebben hun professionals, waarbij in...

reactiesSport  Maatschappij  Cultuurhistorie  

Lieve KittyLieve Kitty

dinsdag 13 augustus 2013 door: Miranda van de Mortel

Lieve Kitty, Het is alweer veel te lang geleden dat ik je ter hand nam. Ons succes heeft me doen verstillen. Weet je nog dat ik schreef dat het mijn liefste wens was later een beroemd schrijfster te worden? En dat ik ooit een roman wilde schrijven over het achterhuis? Die roman is er helaas nooit gekomen. Maar jij, lieve Kitty, was krachtig genoeg om ons beiden het eeuwige leven te geven. En ons achterhuis, onze onderduik achter de boekenkast… het is een museum geworden en elk jaar komen...

reactiesBiografie  Cultuurhistorie  Maatschappij  Monument  Muziek  Religie  

Neoromantiek, leuk en gezelligNeoromantiek, leuk en gezellig

vrijdag 2 augustus 2013 door: Theo Cuijpers

Elke periode in de geschiedenis hoort bij een stijlperiode. Neoclassicisme en gotiek daar horen jaartallen bij, niet heel precies, maar toch. Om voor onze tijd een heersende stijl te bepalen is lastig. Er zijn in onze tijd misschien wel verschillende kunststijlen die naast elkaar bestaan. Maar toch is de meest kenmerkende stijl van deze tijd, volgens mij, de neoromantiek. Neo omdat het niet echt nieuw is, in de 19 de eeuw was er al een romantische stroming. Romantiek omdat het vooral om gevoel...

reactiesCultuurhistorie  Kunst  Bouwkunst  bouw  erfgoed  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 17


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon