Brabant-BlogsRSS-feed van Brabant-Blogs

Laatste Koning der BelgenLaatste Koning der Belgen

woensdag 17 juli 2013 door: Jurgen Pigmans

Zondag 21 juli krijgen de Belgen een nieuwe koning. Dan wordt prins Filip, de huidige hertog van Brabant, de zevende Koning der Belgen. Het lijkt me stug dat er nog een achtste komt. Imagoprobleem Filip heeft een imagoprobleempje, zeker bij de Vlamingen. Bij hen is geen meerderheid die het wel ziet zitten dat hij de nieuwe koning wordt. Dat een tijdje geleden bekend werd dat Filip als koning officiële documenten met zijn Franse naam, ‘ Philippe ’, gaat ondertekenen, doet zijn geringe...

reactiesCultuurhistorie  Maatschappij  Identiteit  

Harba LorifaHarba Lorifa

woensdag 3 juli 2013 door: Jos Swanenberg

‘Harba Lorifa, zong den hertog, Harba Lorifa!’ de beroemde regel uit het lied dat in 1947 geschreven werd door dichter Harrie Beex op muziek van componist Floris van de Putt, heeft tot veel discussie geleid. Noord-Brabant heeft geen officieel volkslied, maar voor velen is dit lied toch de meest geschikte kandidaat. En wat betekent toch ‘Harba Lorifa’? Beex heeft de woorden overgenomen uit een minnelied, toegeschreven aan dé Brabantse hertog Jan I (1252 of 54-1294) zelf: Eens Meien Morgens Vroe...

reactiesEtymologie  Cultuurhistorie  

Ik ben van na de oorlog en dat wil ik blijvenIk ben van na de oorlog en dat wil ik blijven

dinsdag 11 juni 2013 door: Miranda van de Mortel

Deze poster heeft jaren op m’n studentenkamer gehangen. Een speelse, maar daardoor niet minder oprechte aanklacht tegen alles wat met oorlog en bewapening te maken heeft. Geboren in 1967, behoor ik tot de generatie die de oorlog weliswaar niet zelf heeft meegemaakt, maar wel van jongs af aan overladen is met verhalen erover. Hoewel, overladen? Als je bedenkt dat heel Nederland in bezet gebied leefde en iedereen dus wel een verhaal had, is onze oorlogsbibliotheek juist verbazingwekkend klein te...

reactiesMaatschappij  Cultuurhistorie  Muziek  Genealogie  Biografie  

Hij geeft goed melkHij geeft goed melk

donderdag 30 mei 2013 door: Jos Swanenberg

In BONT , “barstensvol brabant”, het magazine van Brabants Dagblad, verscheen in nummer 9 (24 mei 2013) een kort stukje naar aanleiding van de lezersvraag “waarom zeggen veel Brabanders ‘hij’ als ze over een meisje of vrouw praten?”. Mannelijke vormen bij vrouwelijke woorden Ik heb daar uitgelegd dat mannelijke vormen bij vrouwelijke woorden in Brabantse dialecten op verschillende manieren kunnen voorkomen. Op de eerste plaats neemt men het soms niet zo nauw met het woordgeslacht,...

reactiesDialect  

Een nieuwe toekomst voor de regionale pers?Een nieuwe toekomst voor de regionale pers?

donderdag 23 mei 2013 door: Theo Cuijpers

Het is evident dat voor een provincie als Noord-Brabant het voortbestaan van een regionale pers van groot belang is. Betrokkenheid bij de provincie, de basis voor een provinciale identiteit, is sterk afhankelijk van het bestaan van provinciale media. Nou doet Omroep Brabant niet zo veel Brabant in haar programmering. Daarnaast is de rol van de nieuwe media volop in ontwikkeling, maar ik kan niet goed voorzien wat dat gaat betekenen voor de toekomst. Huis-aan huisbladen geven weinig...

reactiesIdentiteit  Media  

Helden-Panningen in Brabant?Helden-Panningen in Brabant?

donderdag 2 mei 2013 door: Theo Cuijpers

Een pijnlijk moment heel lang gelden was, toen mij bij een friettent, die op de plek van het voorval patatkraam werd genoemd, werd toegebeten: ‘Hé Limburger niet voordringen”. Heel vervelend, niet vanwege het voordringverwijt, maar omdat ik voor een inwoner van Limburg of werd aangezien. Misschien reageerde ik wel wat overgevoelig. Limburg en de Limburgers waren mij niet vreemd, integendeel het grootste deel van mijn familie woonde en woont daar. Sterker nog, mijn ouders komen er vandaan. Ik...

reactiesLiteratuur  Identiteit  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 17


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon