Brabant-BlogsRSS-feed van Brabant-Blogs

1001 Brabantse vrouwen?1001 Brabantse vrouwen?

donderdag 18 april 2013 door: Miranda van de Mortel

Ik hou van lijstjes. Lijstjes scheppen overzicht in een vaak chaotische wereld. Ik hou van de boodschappenlijstjes waarmee ik me steevast naar de supermarkt begeef. Of van mijn lijstje favoriete muziek waarmee ik elk jaar weer de volgorde van de top 2000 hoop te beïnvloeden. En uiteraard is de film High Fidelity – een must voor lijstjesfreaks! – een van mijn all time favourites. Al met al is het dan ook niet verwonderlijk dat ik opveerde bij het verschijnen van 1001 Vrouwen uit de...

reactiesCultuurhistorie  Cultuur  Maatschappij  Muziek  Biografie  

Dagboek van een RoosendalerDagboek van een Roosendaler

vrijdag 29 maart 2013 door: Theo Cuijpers

In november verschijnt een boek met verhalen uit het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog uit de drie Brabantse provincies; Noord-Brabant, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Een project van de koepels van de heemkundekringen uit de drie provincies. Op zoek naar materiaal voor dit boek werd ik getipt. In Roosendaal hield Jacob van der Veken een dagboek bij, waarin hij een beschrijving geeft van de gebeurtenissen in Roosendaal, maar ook ver daarbuiten. U kunt het eerste deel lezen op http...

reactiesEerste Wereldoorlog  Heemkunde  

Brabants BloesemBrabants Bloesem

dinsdag 19 maart 2013 door: Jos Swanenberg

Pas verschenen: een bloemlezing van gedichten in Brabantse dialecten. De bundel Brabants Bloesem bevat 77 gedichten van even zoveel dichters uit Noord-Brabant. Men zou kunnen zeggen: al in de Middeleeuwen werd er gedicht in het Brabants. De algemene Nederlandse taal ontstaat immers pas in de zestiende eeuw en wat sprak of schreef men voor die tijd: streektaal, dialect, in Noord-Brabant dus Brabants! Had Brabants Bloesem in dat geval moeten openen met Hertog Jan I met zijn minnelied Eens...

reactiesLiteratuur  Dialect  

Sneeuwwitje woonde in de hoofdstad van BrabantSneeuwwitje woonde in de hoofdstad van Brabant

woensdag 6 maart 2013 door: Jos Swanenberg

Vraag naar het meest bekende sprookje en de kans is groot dat je ‘Sneeuwwitje’ als antwoord krijgt. Laat Sneeuwwitje nu in de hoofdstad van Brabant gewoond hebben! Wist ik helemaal niet, maar een tweet van Suzanne Hendriks, @HistorynerdXL , maakte me er attent op. In de televisieserie "Märchen & Sagen - Botschaften aus der Wirklichkeit" van ZDF worden de historische achtergronden van bekende en minder bekende sprookjes als Sneeuwwitje, de Rattenvanger van Hamelen en De Sterrendaalders...

reactiesLiteratuur  Cultuurhistorie  

Uitnodiging aan Maarten van RossumUitnodiging aan Maarten van Rossum

dinsdag 26 februari 2013 door: Theo Cuijpers

Graag lees ik de Maarten . Ik vind dat de analyses in dat blad vaak hout snijden, ze getuigen van historisch inzicht en men slaagt erin auteurs te vinden die helder en bondig kunnen schrijven. Voor het eerst had ik met het laatste februari-maart nummer van Maarten bijna spijt van mijn abonnement. In elk nummer praat Maarten van Rossum met een bekende Nederlander en gaat met hem of haar naar de plek van zijn of haar jeugd. Goede formule, tenminste tot nu toe. Deze keer ging Maarten met de...

reactiesBouwkunst  

Het schoolplein en de Belgische identiteitHet schoolplein en de Belgische identiteit

donderdag 21 februari 2013 door: Jos Swanenberg

Ik zat pas naar Recess te kijken en…u kent Recess niet? U kent deze mooie televisieserie niet, prachtig voer voor sociologen en antropologen? Hmm, kan kloppen, ik schat de doelgroep van de serie, die uitgezonden wordt op Disney XD, tussen 9 en 13 jaar. Vandaar dat ik ‘m dagelijks zie, een van onze huisgenoten is immers 10 jaar oud. Haar zus van 4 kijkt gezellig mee, maar snapt niet waar het over gaat, vermoed ik. Goed, Recess, uitgezonden als Het Speelplein in de Nederlandse vertaling,...

reactiesIdentiteit  Herinnering  Eerste Wereldoorlog  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 17


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon