Brabant-BlogsRSS-feed van Brabant-Blogs

In de houdgreep van de vergetelheidIn de houdgreep van de vergetelheid

dinsdag 12 februari 2013 door: Miranda van de Mortel

“… daarna zagen ze toch werkelijk de beelden van het judotoernooi in Rotterdam, […] de camera zoemde in op wereldkampioen Anton Geesink 'die de nationale titelstrijd aan zich voorbij liet gaan', en daar stond hij zelf, de negentienjarige Simon Sigerius, aan de rand van de mat voor zijn finalepartij tegen Jan van Ierland.” Dit is geen historisch verslag uit het judo-jaarboek van 1962 (want over dat jaar hebben we het), maar een zin uit de succesvolle debuutroman van Peter Buwalda: Bonita...

reactiesBiografie  Sport  

Vergeten BourgondiëVergeten Bourgondië

dinsdag 5 februari 2013 door: Theo Cuijpers

Brabanders zijn Bourgondiërs of ze willen dat heel erg graag zijn. En wat is dan zo’n Bourgondiër? Een prettig, levenslustig persoon, een levensgenieter, dus regelmatig een goede Trappist en in de kroeg of het restaurant niet al te flauw. De Bourgondiër is in alles het tegendeel van de steile calvinist, de zure, eigenzinnige noorderling, die met z’n harde G het grootste woord heeft en de zon niet in het water kan zien schijnen. Bourgondië verwijst naar een periode van grote culturele bloei in...

reactiesCultuurhistorie  

SchedelsoldaatSchedelsoldaat

donderdag 24 januari 2013 door: Jurgen Pigmans

Het is een luguber plaatje. Een strijdende soldaat met een zeer verweerd hoofd, niets meer dan een schedel. Een belangrijk beeld voor de Brabantse geschiedenis. De schedelsoldaat behoort tot een openbaar kunstwerk dat een scharniermoment in de geschiedenis van Brabant verbeeldt. Dat het hier om een indrukwekkende strijd gaat, kan iedereen die het metalen werk ziet wel raden. Maar welke strijd dan precies? Meierij? Het zou natuurlijk met gemak een verwijzing kunnen zijn naar de...

reactiesCultuurhistorie  

ReuselReusel

donderdag 17 januari 2013 door: Theo Cuijpers

Reusel is eigenlijk wel een heel gewoon Brabants dorp. Het is door het vroegere beleid van kerk en politiek hard gegroeid, dus rond de oude kern of wat daar voor door moet gaan, ligt heel veel woningbouw uit de jaren '60 en '70; de gebruikelijke Brabantse obouwsitas. De kerk zorgde voor veel kindertjes, die allemaal moesten wonen en de politiek wilde ze graag in de buurt houden, en zo werden kleine dorpen groot en grote dorpen werden stadjes en soms steden. Het nieuwe centrum langs de grote...

reactiesCultuurhistorie  

SpookkanaalSpookkanaal

donderdag 10 januari 2013 door: Jurgen Pigmans

Noord-Brabant is rijk aan waterwegen, natuurlijke of door mensenhanden gemaakt. Toch zul je één kanaal niet terugvinden op moderne kaarten. Het is een 'spookkanaal', dwars door Brabant. Waterkaart Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft met zijn Brabantse Waterkaart een mooi overzicht van de waterlopen in onze provincie. Daarop zijn de Zuid-Willemsvaart en het Wilhelminakanaal prominent ingetekend, maar zal tevergeefs gezocht worden naar een rechtstreeks kanaal tussen ’s...

reactiesCultuurhistorie  

Van de raaf en de osVan de raaf en de os

vrijdag 28 december 2012 door: Jurgen Pigmans

Elk beestje moet een naam hebben. Dat geldt ook voor steden en dorpen. Alleen hebben mensen soms een verkeerd beeld bij de juiste naam. Het voormalige vestingstadje Ravenstein is een cultuurhistorisch pareltje van Noord-Brabant. Niet alleen de naam, maar ook de prominente Sint-Luciakerk – de enige in barokstijl in heel Nederland – doen vermoeden dat we hier met een vreemd stukje Brabant te maken hebben. Dat klopt! Duits gebied Ravenstein behoort pas sinds de tijd van Napoleon, grofweg...

reactiesCultuurhistorie  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon