Brabant-BlogsRSS-feed van Brabant-Blogs

Neogotiek in den vreemdeNeogotiek in den vreemde

donderdag 20 december 2012 door: Theo Cuijpers

Een korte vakantie geeft altijd weer bloginspiratie. Dat hoopte ik tenminste en mijn hoop is uitgekomen. Wie had dat dat gedacht, want de reis ging naar Gran Canaria en daar is de relatie met Brabant en haar erfgoed ver te zoeken, tenminste dat dacht ik. Tot ik in Arucas kwam, een stadje in het noorden van het eiland. Zonder overdrijving kunnen we stellen dat neogotische kerken iets typisch zijn voor onze provincie. Ik heb het nooit wetenschappelijk onderzocht maar veronderstel dat we in...

reactiesMonument  Religie  Toerisme  

Wordfeud op z'n BrabantsWordfeud op z'n Brabants

dinsdag 18 december 2012 door: Jos Swanenberg

Het decembernummer van Brabant Magazine , een digitaal tijdschrift van het bestuur van de provincie Noord-Brabant, bevat dit keer een artikel over Brabants dialect. Opmerkelijk is de vormgeving daarvan. Brabant Magazine is sowieso een fraai voorbeeld van een periodiek die alle mogelijkheden van het digitaal publiceren probeert te benutten, maar bij dit artikel zit zo waar zelfs een interactieve game: Brabble, scrabble/wordfeud op z'n Brabants! Nu is het niet zo dat de game je werkelijk vrij...

reactiesDialect  

Meneer KaarsMeneer Kaars

donderdag 13 december 2012 door: Jurgen Pigmans

Sinterklaas komt uit Spanje. De Kerstman van de Noordpool. En ‘Meneer Kaars’? Die komt uit Brabant! De winter staat voor de deur. Geen seizoen voor koukleumen, maar wel voor wie verlangt naar gloeiende gezelligheid. Buiten is het guur, binnen lekker warm. De dagen zijn kort en de avonden lang. Een goede gelegenheid ook om te genieten van de contrasten tussen donker en licht. Of het nu om kaarsen gaat, de maan, haard of vuurwerk. Negentiende eeuw Dat was vroeger niet anders. Misschien...

reactiesKunst  

De Sint bracht de Atlas van de WitDe Sint bracht de Atlas van de Wit

donderdag 6 december 2012 door: Theo Cuijpers

Atlas van de Wit, atlas van formaat Tijdens het voorlezen van het gedicht had ik het nog niet in de gaten. Een atlas? Maar wat voor atlas dan. De doos was heel groot en stond in de gang, werd me door de hulpsinten verteld. Inderdaad, in de gang een enorme doos. Met kloppend hart werd het papier van de doos gescheurd. Een atlas, maar welke in hemelsnaam? en zo groot. Het bleek de herdruk te zijn van de Atlas van de Wit uit 1689. Met stadplattegronden van de steden in de toenmalige Nederlanden,...

reactiescartografie  

Bestaat er nog een Brabantse identiteit?Bestaat er nog een Brabantse identiteit?

woensdag 28 november 2012 door: Theo Cuijpers

Op 24 november 2012 werd door Erfgouw Antwerpen (de Antwerpse tegenhanger van Brabants Heem) een colloquium georganiseerd over de vraag wat er van de eenheid van het oude grote hertogdom Brabant nog over is. Er was eigenlijk te weinig tijd om deze en de andere voorliggende vragen tijdens dat colloquium diepgaand te bespreken. Daarom bleef er veel in de lucht hangen. Duidelijk werd dat voor veel Antwerpenaars (stad en provincie) Brabant gevoelsmatig ver weg is. Ik werd uitgenodigd om in 5...

reactiesIdentiteit  

Houdoe wanne!Houdoe wanne!

donderdag 22 november 2012 door: Jurgen Pigmans

Houdoe is weer verkozen tot het populairste Brabantse woord. Alweer? Jazeker, alweer! In 2005 hielden de provinciale kranten al eens onder hun lezers de verkiezing wat als mooiste Brabantse woord werd gezien. Hieruit volgde een top 10, en trots bovenaan stond toen ‘houdoe’. Favoriet Dit jaar heeft de provincie de verkiezing nog eens over gedaan. De opzet was iets anders en de formulering ook: niet het ‘mooiste’, maar het ‘meest favoriete’ Brabantse woord werd gezocht. En inderdaad,...

reactiesDialect  
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 17


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon