Brabant-BlogsRSS-feed van Brabant-Blogs

Meer blauw op het plattelandMeer blauw op het platteland

vrijdag 28 september 2012 door: Theo Cuijpers

Houden van het Brabantse land is niet zoals het houden van een mooie vrouw, maar eerder houden van een vrouw die ooit heel mooi was en waar je soms nog iets van die schoonheid terugziet, maar vaak ook niet. Het verschil tussen landschap en vrouw is dat de jaren bij vrouwen de jaren onherroepelijk werken, ondanks smeren en strijken, op de lange duur is er niets aan te doen. Het landschap kan zich nog enigermate herstellen, met het accent op kan. Houden van dat landschap was de laatste tijd...

reactiesLandschap  Natuur  

Katholieke vakantieKatholieke vakantie

dinsdag 18 september 2012 door: Theo Cuijpers

Tijdens een van de laatste mooie weekenden deze zomer zijn we naar Drenthe gegaan. Mooie provincie, hele fraaie dorpen en lekker leeg. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan Veenhuizen en het aldaar gevestigde gevangenismuseum. Veenhuizen is geen Drents erfgoed, maar nationaal. Uit het hele land werden mensen daar naar toe gestuurd om hun leven te beteren. In 1823 werden er drie grote gestichten voor bedelaars, landlopers en wezen gebouwd. De Maatschappij van Weldadigheid wilde de...

reactiesToerisme  Religie  

Brabants MoisteBrabants Moiste

vrijdag 14 september 2012 door: Jos Swanenberg

We hebben een jaartje overgeslagen. Maar dat gaan we inhalen! Brabants Moiste Lied wordt weer gekozen en de uitslag zal op 21 april 2013 bekend gemaakt worden. Historie In 2007 zijn we begonnen. Dat jaar werd door de Werkgroep Lokale Radio, waarin op initiatief van Piet Pels makers van dialectprogramma’s op lokale omroepen in Brabant verenigd zijn, een TOP 50 opgesteld waarop het publiek mocht stemmen. De winnaar werd op zondagavond 2 december 2007 bekend gemaakt in de Harmoniezaal Boer...

reactiesDialect  Muziek  

Brabants TorentjeBrabants Torentje

maandag 10 september 2012 door: Jurgen Pigmans

Morgen zijn de verkiezingen. De strijd om het premierschap gaat nu tussen VVD en PvdA. Nog geen maand geleden was dat anders. Toen leek het erop dat er sinds tijden weer eens een Brabander in het ‘Torentje’ zou mogen wonen. Emile Roemer stond met zijn SP nog geen maand geleden op het haast ongelofelijke (of ongeloofwaardige?) aantal van maar liefst 37 zetels in de peilingen . Dat was echter voor de PvdA, onder aanvoering van een opnieuw uitgevonden Diederik Samsom, aan haar opmars begon. De...

reactiesMaatschappij  

Oude Buisse HeideOude Buisse Heide

woensdag 8 augustus 2012 door: Jos Swanenberg

Alleen de naam ruikt al naar erfgoed…een bijzonder natuurgebied in het noorden van de gemeente Zundert, tussen Achtmaal en Schijf. De Oude Buisse Heide is in het verleden residentie geweest van Henriette (Jet) en Richard (Rik) Roland Holst en werd daarvoor ook bezocht door Vincent van Gogh, die in zijn brieven aan broer Theo schreef dat dit hét gebied was waar hij naar terug verlangde in zijn tijden van heimwee. De Roland Holstjes zijn wat minder vaak in het hedendaags nieuws dan Vincent van...

reactiesNatuur  Monumenten  Literatuur  Toerisme  

Het persoonlijke in de geschiedenisHet persoonlijke in de geschiedenis

dinsdag 7 augustus 2012 door: Theo Cuijpers

Vroeger leerde ik dat afstand tot het onderwerp een voorwaarde was voor een kwalitatief goede geschiedenisschrijving. De historicus diende te streven naar objectiviteit en daar paste geen persoonlijke betrokkenheid bij. Dat is de laatste tijd wel anders geworden. Iedereen kent Geert Mak’s De eeuw van mijn vader . Het aantrekkelijke van het boek is het feit dat de geschiedenis van een familie en de grote geschiedenis van Nederland en de wereld alles met elkaar te maken bleken te hebben. Door...

reactiesCultuurhistorie  
1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 17


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon