Anneville is in 1844 gesticht door Prosper Cuypers van Velthoven in de buurtschap Geersbroek (lokaal bekend als Gatbroek) bij Ulvenhout, even ten zuiden van Breda. Zoals bij vele landgoederen ligt de oorsprong van het landgoed bij een pachtboerderij, waar de eigenaar een zogenaamde 'Herenkamer' liet aanbouwen. In 1851 werd een aanvang gemaakt met de bouw van het landhuis, naar het ontwerp van de architect Trappeniers.

Tot de jaren twintig is het huis gebruikt voor bewoning door de eigenaren. Vervolgens werd Anneville gehuurd door een Bredase restaurateur, die van Anneville een Hotel-Restaurant en Theeschenkerij maakte. Dit gebruik heeft tot 1955 geduurd, met een korte onderbreking tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de laatste maanden van de oorlog werd Anneville door de Duitsers gevorderd en gebruikt als bakkerij, met name rond het Koetshuis.

Na de bevrijding van Zuid-Nederland was Anneville tot mei 1945 het verblijf van prins Bernhard, toen deze zijn hoofdkwartier in Breda had. Na zijn vertrek werd Anneville op 3 mei 1945 voor ongeveer zes weken de residentie van koningin Wilhelmina. Hier bereikte haar het nieuws van de capitulatie van de Duitsers in Nederland. Anneville werd daarop het toneel van enkele grote defilés door onder andere de bewoners van Breda en omgeving en van de buurtschap Geersbroek. Haar verblijf werd afgesloten met een feest voor diezelfde buurtschap. Het Koetshuis deed in deze periode dienst als legering voor de wacht en als garage. Ten behoeve van dit gebruik is in 1944 door de Engelsen de achterzaal gebouwd.

Vervolgens werd het gebruik als hotel-restaurant hervat. Anneville werd toen ook al gebruikt voor conferenties. Zo werden in de eerste helft van de jaren vijftig op Anneville enkele BENELUX-verdragen gesloten. Het Koetshuis (uit 1898) werd in die periode niet gebruikt.

Vanaf 1992 is het landhuis na een renovatie verhuurd aan rentmeester en makelaar van Hoven en Oomen als kantoor en woonhuis. In 1997 werd het Koetshuis grotendeels gerestaureerd en gerenoveerd tot het congrescentrum Koetshuis Anneville. De familie de Constant Rebecque, eigenaar van Anneville, woont nog steeds op het landgoed. De exploitatie van het Koetshuis is ook in handen van de familie de Constant Rebecque.

Over de allereerste aanleg van het park (rond 1851) is niets bekend. Uit kadastrale gegevens blijkt dat dwars door het huidige park nog een pad liep, waar zelfs huisjes stonden. Een eventueel oorspronkelijk park was in ieder geval kleiner dan het huidige. Het eerste bekende ontwerp stamt uit circa 1865. De ontwerper is onbekend, maar waarschijnlijk is hier sprake van een ontwerp door een boomkweker die ook het plantmateriaal leverde. Later is er opnieuw een ontwerp gemaakt. Hiervan zijn zowel jaar van aanleg als ontwerper onbekend. Het park zoals dat er nu bij ligt, lijkt voor wat betreft de structuur van paden en bomengroepen nog sterk op dit laatste ontwerp, hoewel er ook van het eerdere ontwerp nog elementen terug te vinden zijn.

Bron: www.koetshuisanneville.nl

adres:

Annevillelaan 101
4858 RA Ulvenhout
open voor publiek

meer:

www.koetshuisanneville.nl

Landgoed is vrij toegankelijk.
Huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek. Mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten en feestelijke gelegenheden.Buitenplaatsen in de buurt:

ValkenbergValkenberg 3
5126 NA Gilze
1.56 kilometer meer info

De MoerenRucphenseweg 37
4882 KB Zundert
15.90 kilometer meer info

LuchtenburgLuchtenburgseweg 1
4858 RJ Ulvenhout
1.68 kilometer meer info

Landgoed WallsteijnAchtmaalseweg 158
4885 AS  Achtmaal
17.41 kilometer meer info

Landhuis DennenbosHoeksestraat 28
4721 SP  Schijf
19.70 kilometer meer info

Loon op ZandKasteellaan 17
5175 BC Loon op Zand
19.73 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon