Huis Groenendaal

terug naar de kaart

Huis Groenendaal of 'Huize Groenendael', is een simpel omgracht landhuis uit het begin van de 19e eeuw dat zich bevindt in Hilvarenbeek. Het huis is uitgevoerd in empirestijl. Op de plaats van het landhuis stond vroeger een veel ouder huis.

In de 14e eeuw zou er een bescheiden kasteelachtig gebouw hebben gestaan op de plaats van het huidige Huis Groenendaal. Jan van Groenendaal was mogelijk de eerste bewoner. Latere bewoners zijn Theodore Jan van Tudel en jonkheer Van Brecht. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog zou het kleine kasteel zijn verwoest.

Later werd het kasteel weer opgebouwd en werd door Philips van Leefdael omstreeks 1645 beschreven:
'seecker huys met sijn grachten omsingelt daerop woont de heere deecken vant capittel, hebbende eener seer cuerieuxsen hoff.' 

De deken waar over gesproken werd was kanunnik Sebastiaen Verrijth, die in 1681 stierf. Het huis werd verkocht aan Hendrik van Brecht, president-schepen van Hilvarenbeek. Deze stierf in 1720, waarop het huis werd gekocht door Karel Frederik van Weijhernn, een kapitein in dienst van de Deense koning. Daarna waren onder andere Jacques de la Motte, Hendrik Joseph Nagelmakers, Woutbier Verreyt en Peter Bouwens eigenaar van het pand.

In 1879 werd het huis door de Tilburgse fabrikant Hubertus Swagemakers gekocht. Deze kocht tevens de andere helft van het jachtrecht van Hilvaardina Theodora Sloet van Zwanenburg, en aldus noemde hij zich de laatste heer van Hilvarenbeek, hoewel de heerlijke rechten in 1795 waren afgeschaft. In 1923 kwam de Jachtwet tot stand en werd ook het jachtrecht afgeschaft.

Later werd het kasteel weer opgebouwd en werd door Philips van Leefdael omstreeks 1645 beschreven: 'seecker huys met sijn grachten omsingelt daerop woont de heere deecken vant capittel, hebbende eener seer cuerieuxsen hoff.'

Uiteindelijk werd het gebouw in 1956 gekocht door Philips. Het werd een opleidingscentrum voor leidinggevende functionarissen van dat bedrijf. Daartoe werd door L.C. Kalff nog een gebouw met congresfaciliteiten ontworpen, het Management Training Centre, dat achter het huis werd gebouwd. Sinds eind 2003 werd het complex ook aan derden ter beschikking gesteld.

Bron: Wikipedia

adres:

Groenendaal 1-4
5081 AM Hilvarenbeek
open voor publiek

meer:

www.landgoedgroenendaal.nl

Mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomstenBuitenplaatsen in de buurt:

Kasteel NemerlaerKasteellaan 2
5076RE Haaren
13.42 kilometer meer info

De StrijdhoefSchoorstraat 14
5071 RA Udenhout
15.08 kilometer meer info

VelderVelder 14
5298MB Liempde
15.91 kilometer meer info

Kasteel StapelenStapelen 1
5281 EH Boxtel
16.67 kilometer meer info

Loon op ZandKasteellaan 17
5175 BC Loon op Zand
16.90 kilometer meer info

BeukenhorstBeukenhorst 1
5262 LG Vught
18.70 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon