Kasteel Maurick

terug naar de kaart

Kasteel Maurick (voorheen 'Heymhuizing' genaamd) is gelegen nabij Vught, op een eilandje bij de Dommel. Het kasteel dateert van omstreeks 1400, maar is niet meer in oorspronkelijke staat. In de jaren 1504-1509 is het vermoedelijk verbouwd door Jan Heyns, een van de bouwmeesters van de Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.

Het oudste gedeelte van het huidige kasteel stamt uit 1400 en betreft de ingangspartij tussen twee slanke torens. De van een spitsboog voorziene poort kan men bereiken via een ophaalbrug. Het middendeel van het gebouw heeft twee uitgekraagde hangtorens. Daarachter bevindt zich de hoofdtoren die bekroond is met een door leien gedekte spits. De rechtervleugel is slechts gedeeltelijk zeventiende-eeuws, de rest is eind negentiende eeuw toegevoegd.

Het verhaal ging dat Frederik Hendrik tijdens de belegring van 's-Hertogenbosch in 1629 juist met tafelen wilde beginnen toen een vanuit het Fort Isabella afgevuurde kogel alles kort en klein sloeg, waarop de prins met een paar pannenkoeken genoegen moest nemen. Hij deed middels een boodschapper zijn beklag bij de Bossche bevelhebber Anthonie Schetz, die zijn excuses aanbood en een goed verzorgde maaltijd aan de boodschapper meegaf.

Aansluitend aan het kasteel is er het landgoed 'Maurick' van 23 hectare. Het is eigendom van de BV tot Exploitatie van het Landgoed Maurick en ligt op het overgangsgebied van enigszins hogere gronden naar het Dommeldal. Er is iep- en essenbos op de hogere delen en elzenbroekbos op de lagere delen te vinden. Het gebied kent een kolonie van blauwe reigers die een der grootste van Nederland is. Het parkbos nabij het kasteel heeft een aantal bijzondere bomen.

Bron: Wikipedia

adres:

Maurick 3
5261 NA Vught
niet open voor publiek

meer:

www.maurick.nl

Huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.
Mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten en feestelijke gelegenheden.Buitenplaatsen in de buurt:

VelderVelder 14
5298MB Liempde
11.76 kilometer meer info

De StrijdhoefSchoorstraat 14
5071 RA Udenhout
12.71 kilometer meer info

Loon op ZandKasteellaan 17
5175 BC Loon op Zand
16.39 kilometer meer info

ZuidewijnHogevaart 60
5161 PN Capelle
20.30 kilometer meer info

Huis GroenendaalGroenendaal 1-4
5081 AM Hilvarenbeek
22.55 kilometer meer info

Kasteel DussenBinnen 1
 Dussen
24.64 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon