Kasteel Stapelen

terug naar de kaart

Kasteel Stapelen werd rond de 13e eeuw gebouwd door een lid van het geslacht Randerode. De eerste vermelding ervan stamt uit 1293. In het begin van de 13e eeuw kwam het kasteel in het bezit van Willem I van Boxtel. Hij werd door de Hertog van Brabant tot ridder geslagen. In de tijd van de Franse Revolutie werd het kasteel Stapelen verbeurd verklaard en vervolgens in 1815 verkocht. Via verschillende eigenaren werd het kasteel ten slotte verkocht aan Henrik Mahie, een raadslid uit 's-Hertogenbosch. Hij liet het kasteel verbouwen in neo-gotische stijl door de Tilburgse architect Adriaan Goijarts.

Het zuidelijke deel van het kasteel omvat nog oude elementen. Zo heeft de ridderzaal nog de oorspronkelijke 14e-eeuwse kap en een tongewelf. De stenen muren van de gebouwen in deze vleugel stammen nog uit de 16e eeuw. De achtkante toren aan de oostzijde stamt uit de middeleeuwen, evenals de twee torens aan de westkant van het hoofdgebouw en de kapel die zich aan de zuidzijde bevindt. In deze kapel staat nog een altaarstuk uit 1600. 

De noordzijde van het kasteel is in de 19e eeuw vrijwel geheel vernieuwd. 

Bron: Wikipedia

Kort voor 1400 werd door de priester Eligius, die een mis opdroeg in de kapel van Kasteel Stapelen, witte geconsacreerde wijn gemorst op het altaarkleed. Er verscheen op dit kleed een rode vlek, die er niet meer uitgewassen kon worden. Op zijn sterfbed vertelde de priester dit aan de toenmalige kasteelheer, Willem van Merheim. Deze kreeg van de geestelijkheid toestemming om het kleed aan de bevolking te tonen. Hieruit is de bloedprocessie in Boxtel ontstaan, die jaarlijks op de eerste zondag na Pinksteren wordt gehouden.

adres:

Stapelen 1
5281 EH Boxtel
niet open voor publiek


Buitenplaatsen in de buurt:

SeldensateLaan van Seldensate
5258VD Middelrode
10.54 kilometer meer info

Kasteel HeeswijkKasteel 4
5473 ZJ Heeswijk Dinther
11.41 kilometer meer info

De WambergWamberg 14
5258 SM Berlicum
12.84 kilometer meer info

De StrijdhoefSchoorstraat 14
5071 RA Udenhout
13.55 kilometer meer info

Huis GroenendaalGroenendaal 1-4
5081 AM Hilvarenbeek
16.67 kilometer meer info

Loon op ZandKasteellaan 17
5175 BC Loon op Zand
17.86 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon