Klein kasteel Deurne

terug naar de kaart

Het Klein Kasteel is een 14e-eeuws kasteel bij de plaats Deurne. Tot begin 16e eeuw was het Klein Kasteel de residentie van de heren van Deurne. Vanaf 1526 resideerden zij echter op het Groot Kasteel, hun meest prestigieuze bezit. Het Klein Kasteel werd daarna verhuurd.

Het Klein Kasteel bestaat tegenwoordig uit de 14e-eeuwse donjon, een 17e of 18e-eeuwse lage boerderijaanbouw en een aangebouwd wit herenhuis uit 1857. Bij de verbouwing in 1857 werden de oude neerhof, een boerderij die haaks op het gebouw stond op de plek van het herenhuis, en een aanbouw van de middeleeuwse toren afgebroken. Op de plek van de oude neerhof verrees het herenhuis. De toegang tot het terrein, die voorheen via de Heerendijk liep (dat is nu de oprit van de watermolen), werd toen verlegd naar de Haageind-zijde. Een brand op 24 september 1944 richtte enige schade aan, maar kon door de toenmalige eigenaar Pieter Wiegersmatijdig worden geblust.

 

Bouwplannen voor een losstaand gastenverblijf achter het Klein Kasteel werden in 2008 door de Deurnese politiek op basis van archeologische en cultuurhistorische overwegingen unaniem verworpen, alhoewel het bestemmingsplan een aanbouw toestaat. In 2010 werd een nieuw plan voor een gastenverblijf bij het Klein Kasteel opgesteld. De Deurnese politiek heeft hierover nog geen besluit genomen.

In de 19e eeuw schreef de Brabantse geschiedschrijver Adriaan Brock, geheel in de lijn van de zogenaamde Romantiek, over een zogenaamd Slot van Peelland, hetgeen de oude benaming voor het Klein Kasteel zou zijn geweest. Dit werd als waarheid overgenomen door de invloedrijke aardrijkskundige A.J. van der Aa. Later ontwikkelde zich onder schrijvers zelfs het idee dat het Klein Kasteel het poortgebouw zou zijn geweest van een majestueus Slot van Peelland. Wetenschappelijk gefundeerd archeologisch, historisch en historisch-geografisch onderzoek verwijzen deze mythe rond het Slot van Peelland echter direct naar de prullenbak. Het Klein Kasteel heeft nóóit zo geheten en is al zeker geen poortgebouw geweest van een groter slot. Ondanks de duidelijke weerlegging van deze feiten verschijnt de term Slot van Peelland echter nog regelmatig in publicaties als een werekleijke vroegere benaming.

 

 

adres:

Haageind
 Deurne
niet open voor publiek


Buitenplaatsen in de buurt:

MattemburghAntwerpsestraatweg 185
4631 PN Hoogerheide
103.24 kilometer meer info

Kasteel GemertKasteellaan 11
5421 CB  Gemert
12.55 kilometer meer info

EyckenlustKasteellaan 2
5741 PJ Beek en Donk
13.16 kilometer meer info

Groot kasteel DeurneHaageind 37
5751 BB Deurne
154 meter meer info

Kasteel GeldropMierloseweg 1
5662 KA Geldrop
17.53 kilometer meer info

Kasteel HeezeKapelstraat 25
5591 HC Heeze
17.76 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon