Mattemburgh

terug naar de kaart

Mattemburgh is een negentiende-eeuws landgoed, gelegen ten noorden van Hoogerheide, aan weerszijden van de weg tussen Bergen op Zoom en Woensdrecht. Het wit gepleisterde, neoclassicistische landhuis met souterrain is tussen 1851 en 1854 op het terrein gebouwd. Het landgoed meet 600 hectare.

Het landgoed werd gesticht door P.J. Cuypers, die van 1818 tot 1827 burgemeester van Bergen op Zoom was. Hij kocht vanaf 1807 grond aan, en zijn weduwe, Maria van Mattemburgh, stichtte in 1847 het landhuis. De stijltuin werd tussen 1843 en 1878 aangelegd. De kleindochter van Cuypers, Marie Louise Cuypers, trouwde met de Franse graaf Pelletier de Chambure, waaraan ze haar bijnaam 'het gravinneke' had te danken. Toen de gravin in 1967 stierf, verzocht ze haar man om het landgoed aan de Stichting Brabants Landschap te verkopen, hetgeen in 1970 geschiedde. De tuin en het landgoed werden bovendien, na het overlijden van de graaf in 1982, aan het Brabants Landschap geschonken.

De romantische parkaanleg met een Engelse en een Franse tuin dateert ongeveer van 1878. Deze heeft een oppervlakte van 17 hectare. Aangezien de tuin op de Brabantse Wal ligt, waar een sterk hoogteverschil is, werd hiervan gebruik gemaakt door de tuinarchitecten. Het theekoepeltje ligt op een kunstmatig heuveltje van 11 meter boven NAP. Van daar uit lopen drie zichtassen, één naar het Markiezaatsmeer en twee in de richting van De Blaffert. Onder het theehuis is een ijskelder, waarin zich tegenwoordig vleermuizen bevinden, zoals de baardvleermuis, watervleermuis, franjestaart en de grootoorvleermuis.

In het gazon ligt een meanderende vijver die overgaat in het beekje De Blaffert, en waarover twee bruggetjes liggen, een Chinees bruggetje en een bruggetje dat is opgebouwd uit rotsblokken. De tuin bevat een aantal beelden, die tussen 1990 en 1995 werden geplaatst. Op het landgoed ligt ook de langgevelboerderij Hildernisse, in oorsprong zeventiende-eeuws maar in haar huidige gedaante daterend uit het midden van de achttiende eeuw. In de westgevel is een nis met Mariabeeld. Bij de boerderij horen een schuur en een bakhuis. De tuin wordt gerekend tot de vijf meest belangwekkende stijltuinen van Nederland.

Ten oosten van de A58 ligt een bosreservaat van 150 hectare. Het grove dennenbos aldaar werd in de jaren 80 van de negentiende eeuw aangeplant op jong stuifzand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten de bomen doorzeefd met granaatscherven en kogels, waardoor houtwinning niet aantrekkelijk was. Aldus bleef veel dood hout liggen, maar er heeft zich nog steeds nauwelijks een humuslaag gevormd. In dit reservaat wordt de natuurlijke ontwikkeling van dennenbos naar berken-eikenbos gevolgd, maar deze verloopt hier uiterst langzaam. In het bos liggen verder twee vennen, het Bloempjesven en het Meeven. Het eerste is bedekt met witte waterlelie, in het tweede komt moerashertshooi voor.

Bron: Wikipedia

adres:

Antwerpsestraatweg 185
4631 PN Hoogerheide
open voor publiek

meer:

Deels vrij toegankelijk, deels na betaling van toegangsprijs.Buitenplaatsen in de buurt:

Kasteel AstenKasteellaan 1
5725 AD Asten
100.20 kilometer meer info

RussendaalRussendaalweg 20
5453 SW Langenboom
103.05 kilometer meer info

Klein kasteel DeurneHaageind
 Deurne
103.24 kilometer meer info

Groot kasteel DeurneHaageind 37
5751 BB Deurne
103.33 kilometer meer info

Kasteel BoxmeerVeerstraat 49
 Boxmeer
115.95 kilometer meer info

Landhuis DennenbosHoeksestraat 28
4721 SP  Schijf
16.87 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon