Seldensate is een landgoed gelegen ten zuidwesten van het dorp Middelrode in de Nederlandse gemeente Sint-Michielsgestel. Op het landgoed stonden vroeger een hoeve, een poortgebouw met duiventoren, een bierbrouwerij en een speelhuis genaamd Seldensate. Momenteel bestaan alleen het poortgebouw met oprijlaan, de duiventoren en een gedeelte van de brouwerij nog. De hoeve bestaat niet meer en van het kasteeltje rest slechts een ruïne omgeven door een gracht.

Seldensate is waarschijnlijk door rijke Bosschenaren aangelegd om te dienen als buitenverblijf. Mogelijk dat de naam seldende zate bijzondere hoeve of landgoed betekent.

Misschien maken de eigenaren gebruik van de rivier de Aa waaraan dit domein dan ligt. In voorkomen en omvang verandert Seldensate door de eeuwen weinig, ondanks vele verschillende eigenaren. Indirect wordt de Aa het kasteel noodlottig want door rivierloopcorrecties tracht men een einde te maken aan voortdurende wateroverlast in dit gebied. Hierdoor zakt het grondwaterpeil, waardoor het kasteel langzaam door haar fundamenten zakt.

Seldensate is waarschijnlijk door rijke Bosschenaren aangelegd om te dienen als buitenverblijf. Mogelijk dat de naam seldende zate bijzondere hoeve of landgoed betekent.

Als de gemeente Sint-Michielsgestel Seldensate in 1971 aankoopt, is het al verwaarloosd. Het park en de kasteelruïne dienen nu als openbaar wandelpark en Seldensate heeft een onzekere toekomst.

Bron: Rene Chr. W. Dessing en Jan Holwerda: Nationale gids Historische Buitenplaatsen en Wikipedia

adres:

Laan van Seldensate
5258VD Middelrode
open voor publiek

meer:

Park en ruïne zijn vrij toegankelijk.Buitenplaatsen in de buurt:

Kasteel StapelenStapelen 1
5281 EH Boxtel
10.54 kilometer meer info

VelderVelder 14
5298MB Liempde
12.70 kilometer meer info

ZwijnsbergenHelvoirtsestraat 6
5268 BB Helvoirt
13.06 kilometer meer info

Kasteel NemerlaerKasteellaan 2
5076RE Haaren
14.65 kilometer meer info

De StrijdhoefSchoorstraat 14
5071 RA Udenhout
19.58 kilometer meer info

EyckenlustKasteellaan 2
5741 PJ Beek en Donk
21.63 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon