Wouwse Plantage

terug naar de kaart

Het landgoed Wouwse Plantage is gelegen bij het gelijkgenaamde dorp, in boswachterij 'de Wouwsche Plantage'. Het landgoed is eigendom van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu en meet 900 hectare.

Oorspronkelijk bevond zich in dit gebied een veenmoeras, afgewisseld met enkele hoger gelegen zandgronden. Vervening vond in dit gebied plaats vanaf 1477, en zowel op het zand als op het tot het zand afgegraven veen ontwikkelde zich heide. In 1504 werd door Jan III van Glymes, heer van Bergen op Zoom, opdracht gegeven om hier bos aan te planten ten behoeve van de houtproductie. Dit was het begin van de Wouwse Plantage. Feitelijk betrof dit het eerste expliciete productiebos op Nederlandse bodem.

Omstreeks 1653 gaf markiezin Maria Elisabeth II van den Bergh opdracht om het landgoed, dat veel schade had geleden in de Tachtigjarige Oorlog, te herstellen. In 1795 werd het landgoed onteigend en in 1798 werd het overgedragen aan de Bataafse Republiek om in 1814 onder de Domeinen van de Staat der Nederlanden te ressorteren. In 1839 werd het echter openbaar verkocht, daar de Belgische afscheidingsoorlog de Staatskas had uitgeput. Adriaan Faber, een stroman van de in Merksem woonachtige bankier, baron Petrus Josephus de Caters kocht het landgoed.

Een wonderlijk gebouwtje op de Wouwse Plantage is het zogeheten 'Sleutelgathuis', dat een venster bevat met sleutelgatvormige omlijsting.

In 1848 liet de baron in Plantage Centrum het herenhuis bouwen, later bekend als 'het kasteel', gevolgd door nog een aantal andere gebouwen en gebouwtjes, vaak uitgevoerd in chaletstijl. Zo staan op het landgoed enkele monumentale boerderijen met bijgebouwen, een jachthuis dat oorspronkelijk een herberg was en een houtzagerij in landschapsstijl. In 1871 werd een huis voor de boswachter gerealiseerd. Een wonderlijk gebouwtje is ook het zogeheten 'Sleutelgathuis', dat een venster bevat met sleutelgatvormige omlijsting. Het gehele dorp Plantage Centrum is tegenwoordig geklasseerd als rijksmonument, maar het is met uitzondering van de Brabantse Kastelendag (Tweede Pinksterdag) niet voor het publiek toegankelijk.

Aanvankelijk werden eiken en beuken aangeplant op de hogere delen, en elzen op de lagere, vochtiger delen. In de achttiende eeuw werden beukenbossen en grovedennenbossen aangelegd. In de tweede helft van de achttiende eeuw werd de Grote Houwer, eertijds een waterplas, bij de plantage gevoegd en in westelijke richting werden stuifzanden bebost. Op deze uitbreidingen werd grove den geplant. De negentiende-eeuwse particuliere eigenaars transformeerden het gebied rondom Plantage Centrum in landschapsstijl. Nog bestaande vennetjes (Mosven, Bergsven) werden omgevormd tot bosvijvers, rhododendrons en andere struiken werden aangeplant. Het zogeheten 'Woeste Gedeelte' werd beplant en is nu een oud gemengd bos. Hier is het reliëf tot twintig meter hoog. De Borgvlietse Duinen, in het westen van het landgoed, vormen nog deels een stuifzandgebied.

Bron: Wikipedia

adres:

Plantage Centrum 1
4725 SR Wouwse Plantage
open voor publiek

meer:

Huis en directe omgeving worden alleen opengesteld op de Brabantse Kastelendag (Tweede Pinksterdag).Buitenplaatsen in de buurt:

Kasteel BoxmeerVeerstraat 49
 Boxmeer
111.43 kilometer meer info

Landhuis DennenbosHoeksestraat 28
4721 SP  Schijf
12.37 kilometer meer info

Landgoed WallsteijnAchtmaalseweg 158
4885 AS  Achtmaal
15.63 kilometer meer info

De MoerenRucphenseweg 37
4882 KB Zundert
16.46 kilometer meer info

Buitenplaats LindenborgSprundelsebaan 47-49
 Breda
27.34 kilometer meer info

PrinceoordHaagweg 366
4813 XE  Breda
28.66 kilometer meer infoThuis in Brabant
 
Links | Colofon