’t Schoor Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel#

Bezoekadres:
Schoorstraat 2 (achterom)
5074 RA  Udenhout
Tel.: 013 511 5488

Openingstijden:
Iedere donderdag van 11.00 tot 15.00 is heemcentrum 't Schoor open. U kunt dan binnen via de voordeur van 't Rectoraat en via de trap in de gang naar boven. De entree is gratis (een vrijwillige bijdrage is uiteraard bijzonder welkom). U kunt zelfstandig op uw gemak de collectie bezichtigen. Vrijwilligers van 't Schoor zijn aanwezig om uw vragen te bantwoorden.


Secretariaat/postadres:
Lia Clement-Verhoeven
Achthoevenstraat 48
5071 AS  Udenhout
Tel.: 013 511 1166
E-mail: heemcentrumudenhout@gmail.com 

Website 
’t Schoor Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel

Zie ook:

Wiki Udenhout-Biezenmortel

Udenhout op de kaart

’t Schoor Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel

naar collectie

Op 16 oktober 2015 is het 25 jaar geleden dat de Stichting Heemcentrum ’t Schoor Udenhout – Biezenmortel werd opgericht.

D’n herd was het hart van de oude Brabantse boerderij. Het had meestal een grote schouw met mooie tegeltjes tegen de achterwand en een rij bordjes boven op de rand. Net als bij zo’n oude boerderij stap je bij ’t Schoor ook direct van buiten d’n herd binnen.

Voor de oudere bezoekers van ’t Schoor die op de boerderij zijn opgegroeid is het meteen bij binnenkomst al een feest van herkenning. Als je nieuwsgierig de deur van de antieke kast, het kabinet, opent zie je aan de binnenkant van de deur de huiszegen. Die moest thuis mens en dier beschermen tegen onheil. De tekst werd gelezen als er onheil, bijvoorbeeld onweer, dreigde.

In het kabinet ligt ook een verzameling linnengoed, keurig gevouwen op stapeltjes met een mooi lint er omheen; een volledige uitzet voor een boerendochter die ging trouwen. Nu is dit niet het meest museale onderdeel van de collectie maar het geeft wel aan dat er op ’t Schoor oog voor detail is bij de uitstalling van de collectie.

Je moet even de tijd nemen maar dan vallen meer bijzondere dingen op zoals de ketel die ogenschijnlijk los op de zogenaamde plattebuis-kachel staat maar die voor een flink deel blijkt schuil te gaan in het binnenste van de kachel. Of een schilderij waarop het oog van God is afgebeeld in een goudkleurige driehoek omgeven door stralen met de tekst “God ziet mij, hier vloekt men niet”.

Het zijn alledaagse voorwerpen van pakweg honderd jaar geleden, vaak ook afkomstig uit Udenhout/ Biezenmortel maar bijna altijd met een mooi verhaal om er bij te vertellen. Komt u het zelf eens bekijken en dan vertellen wij u er het mooie verhaal bij!

Website: ’t Schoor Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel

 

 


http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?format=xml&facetBoolType=AND&facet.limit=25&rows=12&hqf=delving_recordType:mdr&query=*%3a*&qf=nave_collection%3A%27t%20Schoor%20Heemcentrum%20voor%20Udenhout%20en%20Biezenmortel

16 objecten

1 2

Thuis in Brabant
 
Links | Colofon