Kasteel Heeswijk

Bezoekadres:
Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
Tel.: 0413 29 20 24
E-mail: info@stichtingkasteelheeswijk.nl
Website: www.kasteelheeswijk.nl
Twitter: @kasteel

 

Kasteel Heeswijk

naar collectie

Kasteel Heeswijk ligt even buiten het Brabantse Heeswijk-Dinther. Al vanaf 1080 stond er een mottekasteel waarvan in de keldergewelven nog resten te zien zijn.

Dit kasteel is in de volgende eeuwen vergroot, verbouwd, vernield, herbouwd en vele malen verfraaid. De eigenaren lieten, naar gelang hun financiële middelen, smaak en macht, hun indruk na in de bouwstenen van Kasteel Heeswijk.

André, Baron van den Bogaerde van Terbrugge, kocht in 1835 het tamelijk vervallen kasteel en begon grootscheepse herstelwerkzaamheden. Hij deelde zijn smaak voor neogotiek met koning Willem II, die een graag geziene gast was op het kasteel. Na zijn dood in 1855 gaan bij testament het kasteel, de landerijen en de collectie over op zijn twee zonen Louis en Alberic. De oudste zoon Amedee wordt uitgekocht. Louis en Alberic breiden de collectie van hun vader aanzienlijk uit. Het kasteel krijgt als museum nationale en zelfs internationale faam.

Het testament van Louis en Alberic had in 1895 tot gevolg dat een groot deel van de verzamelingen werd geveild. In Kasteel Heeswijk blijven desondanks rond de tweeduizend voorwerpen van kunst en kunstnijverheid bewaard. Uit recent onderzoek blijkt dat een deel ervan, zoals zilver en schilderijen, nog uit de oorspronkelijke collectie stamt.

Ook was testamentair bepaald dat het kasteel 68 jaar onbewoond moest blijven. De laatste adellijke bewoners Willem († 1974), baron van den Bogaerde van Terbrugge, en zijn echtgenote Albertine († 1994), barones van Heeckeren van Kell, woonden in de Voorburcht. Thans is Kasteel Heeswijk een stichting met als doel de toekomst van het kasteel en de collectie veilig te stellen.

Vanaf 2005 is het kasteel ingericht als museum. De route voert u door de historische interieurs o.a. door de rijke portrettenzaal, de Chinese eetkamer en de bibliotheek van de laatste Baron.

Horecagelegenheid is er in de keldergewelven, in Brasserie Het Koetshuis en op het terras. De neogotische Wapenzaal wordt gebruikt als trouwzaal en voor culturele activiteiten. De museumwinkel is gevestigd in de Voorburcht.


http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?format=xml&facetBoolType=AND&facet.limit=25&rows=12&hqf=delving_recordType:mdr&query=*%3a*&qf=tib_collection_facet:Kasteel%20Heeswijk

73 objecten

1 2 3 4 5 6 7

Thuis in Brabant
 
Links | Colofon