Museum de Acht Zaligheden#

Bezoekadres:
Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2
5521 JJ Eersel
Tel: 0497-51.56.49
E-mail: pr@kempenmuseum.nl
Website: www.achtzaligheden.nl

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

naar collectie

Historie.
Het pand, waarin het Kempenmuseum is gevestigd, dateert van ca. 1890. In 1910 werd de boerderij door blikseminslag verwoest. Op de fundamenten is een nieuwe Kempische langgevelboerderij gebouwd. Tot 1974 is hier het boerenbedrijf daadwerkelijk uitgeoefend.
In 1979 werd de Stichting Museum De Acht Zaligheden opgericht. Dit maakte het mogelijk om de collectie, verzameld door Piet Kwinten, onder te brengen in de boerderij aan de Kapelweg. Op 19 april 1980 vindt de verhuizing plaats op traditioneel Kempische wijze. In verschillende fases is het pand uitgebreid en vernieuwd tot wat het nu is. In 2005 is er een verbinding gemaakt tussen de boerderij en de vroegere varkensstal, die tegenwoordig dienst doet als ontvangstruimte en koffieschop.
In 2010 is op het terrein een nieuw “Speulhuis” gerealiseerd, met daaronder een depot, dat voldoet aan alle eisen van conservering die een museumcollectie nodig heeft. In 2013 – 2014 is de boerderij zelf gerestaureerd en vernieuwd. Dit biedt de mogelijkheid om de tentoonstellingsruimte van het museum verder uit te breiden, door ook de bovenverdieping toegankelijk te maken voor het publiek.

Heden.
Het museum laat de bezoeker kennis maken met het wonen, werken en leven van de Kempische mens in de periode 1850-1960. Het woongedeelte van de boerderij is ingericht zoals gebruikelijk was in de jaren dertig van de 20ste eeuw. In de vroegere koeienstal kunt u objecten bezichtigen uit eigen collectie aan de hand van 4 thema’s; Onderwijs-Hygiëne-Geloof-Warmte en Licht. Dit alles kunt u op een interactieve wijze beleven. Op de bovenverdieping, prima bereikbaar met trap en lift, is in beeld en geluid een overzicht te zien en te beleven van de agrarische ontwikkeling van de Kempen van 1900 – 1960.
Wisselende tentoonstellingen zijn er het gehele jaar door in de oude binnenschuur. In de grote buitenschuur is een verzameling van vooral handgereedschap dat de boer moest helpen zonder de hulp van machines het land te bewerken. Ook zijn er werkplaatsen ingericht om verschillende beroepen uit te beelden; klompenmaker, timmerman, wagenmaker, smid en kuiper. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de sigarenindustrie.
In het Speulhuis en buiten kunt u de oude volksspelen beleven zoals beugelen en kegelen. Speciaal voor de jeugd staan er leerzame, technische spellen opgesteld. Ook het buitengebeuren is voor de bezoeker zeker de moeite waard. Er is een oude boomgaard, een ouderwetse bloemenhof, een moestuin en een veld met oude landbouwgewassen. Heel uniek is de prachtige kruidentuin, met de kruiden ingericht naar het gebruik. Zowel het gehele museum als de museumtuin zijn prima bereikbaar voor minder validen.
Het museum is in 2014 door de ANWB-leden verkozen tot Leukste uitje van Noord-Brabant.
Zoals u ziet is er bij het museum van alles te zien en te beleven. Breng ook een bezoek en laat je verrassen!


http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?format=xml&facetBoolType=AND&facet.limit=25&rows=12&hqf=delving_recordType:mdr&query=*%3a*&qf=nave_collection%3AKempenmuseum%20De%20Acht%20Zaligheden

18 objecten

1 2

Thuis in Brabant
 
Links | Colofon