Nederlands Leder en Schoenen Museum

Bezoekadres:
Elzenweg 25
5144 MB  Waalwijk
Tel.: 0416 33 27 38
E-mail: info@schoenenmuseum.nl
Website: www.schoenenmuseum.nl

Nederlands Leder en Schoenen Museum

naar collectie

Eeuwenlang was de Nederlandse leder- en schoenproductie geconcentreerd in de Langstraat met Waalwijk als middelpunt. De schoen- en lederindustrie kende grote bloeiperioden, maar ook diepe dalen. De oprichting van de EEG leidde vanaf eind jaren 1950 de neergang in. Slechts een handvol fabrieken overleefde. Waalwijk speelt echter nog altijd een belangrijke rol als centrum van de schoenenhandel.

De kern van de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum bestaat uit een breed scala aan voorwerpen dat direct verband houdt met de leder- en schoenproductie in de Langstraat. Niet alleen de eindproducten maar ook het handgereedschap en de machines waarmee deze producten werden vervaardigd, zijn in het museum terug te vinden.

Op Thuis in Brabant zijn voorlopig twee deelcollecties toegankelijk gemaakt; de schoeiselverzameling en de collectie klein lederwaren. De andere deelcollecties volgen mogelijk later.

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum beschikt over een zeer uitgebreid documentatiecentrum over leer, leerbereiding en leerproducten. Tevens zijn er talloze werken over schoen design, mode en etnografisch schoeisel. Het documentatiecentrum is op afspraak te raadplegen. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Karin Timmermans via tel. 0416 332738 of via email educatie@schoenenmuseum.nl.


http://data.brabantcloud.nl/nl/api/search/v1?format=xml&facetBoolType=AND&facet.limit=25&rows=12&hqf=delving_recordType:mdr&query=*%3a*&qf=tib_collection_facet%3ANederlands%20Leder%20en%20Schoenen%20Museum

12049 objecten

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Thuis in Brabant
 
Links | Colofon