Staats-Brabant

De hier afgebeelde kaart laat zien hoe de machtsverhoudingen na 1648 kwamen te liggen. Het oude hertogdom Brabant was gesplitst, waarbij het zuidelijke deel een onderdeel ging vormen van de Spaanse Nederlanden.

Staats-Brabant omvatte het gebied van het huidige Noord-Brabant, maar ook stukjes van het huidige Zeeland en het tegenwoordige Belgiƫ. Het noorden van de huidige provincie viel onder Holland en in het noordoosten lagen enkele enclaves waar de Staten Generaal het niet voor het zeggen had en waar het katholicisme toegestaan was.

Een echte eenheid vormde Staats-Brabant overigens niet. Het Markiezaat van Bergen op Zoom, De Baronie van Breda, Steenbergen en Willemstad en de Baronie van Grave en het Land van Cuijk hadden altijd eigen heren en vrouwen gehad, terwijl de Meierij van Den Bosch rechtstreeks onder het gezag van de hertog had gestaan. Er waren amper gemeenschappelijke bestuurslichamen of juridische structuren. Banden tussen West- en Oost-Brabant waren er nooit geweest. Vanuit de Baronie oriƫnteerde men zich eerder op Antwerpen dan op Den Bosch.

Op kerkelijk gebied was Staats-Brabant verdeeld over drie bisdommen. Behalve de enclaves was het gebied echter voor de bisschoppen niet toegankelijk.Thuis in Brabant
 
Links | Colofon