Geldrop

Een goed bewaard voorbeeld van een Brabantse textielfabriek is die van Van den Heuvel in Geldrop. In een deel van het gebouw is thans het Weverijmuseum ondergebracht.

Het oudste deel van deze fabriek is een gebouw van twee verdiepingen, voorzien van hoge ramen met ronde bogen. Deze fabriek werd gebouwd in 1852. Een bijzonderheid is dat dit gebouw over een aftakking van de rivier de Dommel is gebouwd.

De machine's werden aangedreven door een waterrad, wat toentertijd voor industrieel gebruik eigenlijk een allang achterhaalde techniek was.

In 1910 werd aan de oostkant van deze fabriek een fabriekshal met sheddak gebouwd. Deze fabriek heeft maar één bouwlaag. Aan de straatkant staat een gevel die wordt geleed door met natuurstenen spitsen bekroonde lisenen en die is versierd met nissen en opengewerkte ovalen.

De laagbouw met sheddaken werd na 1870 steeds vaker toegepast, al dan niet in combinatie met een hoogbouw waarin onderdelen van de fabriek waren ondergebracht waarvoor geen zware machines nodig waren.

Een voorbeeld daarvan in was de voormalige NV Stoomweverij V.H. Visser's & Eycken uit 1863.
Meer informatie:

Wikipedia: Sheddak

 


Thuis in Brabant
 
Links | Colofon